Skal vi frygte ulven?

Ny fakta-pjece om ulvens indtog

To ulveeksperter udgiver nu en ny pjece om ulvens indtog i Danmark.

Har giver forskerne svar på, om ulvene er farlige for mennesker og hvordan de er havnet i Østjylland igen 200 år efter ulven uddøde i Danmark.

9 kendte dødelige angreb på børn i 1900-tallet

Ulve kan dræbe mennesker, slår pjecen fast, og henviser til en stor international undersøgelse fra 2002, hvor der er fundet beviser for 9 dødelige ulveangreb på mennesker, alle børn: 5 i Polen i 1937 og 4 i Spanien i to perioder i hhv. 1950'erne og 1970'erne. I alle tilfælde var der tilsyneladende tale om enkelte ulve, der var begyndt at angribe mennesker.

De to forskere, zoolog og pattedyrsekspert Mogens Trolle, Cand. scient. og seniorforsker og museumsinspektør Thomas Secher Jensen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus gør dog opmærksom på, at de mener, der skal helt specielle forhold til, før ulven angriber mennesker. Der skal være knaphed på føde og ulven skal mangle respekt for mennesker fordi den ikke har oplevet skydevåben før. Eller også skal ulven være smittet med rabies.

Og i Danmark har ulven tilgang til en stor mængde føde i form af livretten hovdyr som fx kronvildt og råvildt.

Hunde er byttedyr for ulven

Hunde og katte kan også falde for ulvens tænder. I Sverige, hvor der er en bestand på cirka 300 ulve har man de seneste tre år registreret 27, 41 og 21 angreb på hunde. I gennemsnit er omkring 6 ud af 10 ulveangreb på hunde med dødelig udgang - for hunden.

Ikke sat ud i Danmark

De to forskere afviser at ulvene er sat ud i Danmark af mennesker. Ulven er kendt for at tilbagelægge store distancer - især unge hanner, som er udstødt af flokken, fordi de har nået en alder, hvor de udgør en trussel for alfahannen og må ud og finde deres eget territorium. Ulvene i Danmark er ifølge forskerne indvandret fra flokke i Polen og Tyskland.

Læs hele pjecen i faktafeltet til højre.