Silkeborg har ikke altid været glade for motorvejsidéen

'Not in my backyard' sagde silkeborgenserne engang til motorvejen. De fik den alligevel, og det var nok meget godt

02:25

Silkeborgmotorvejen har været meget omdiskuteret i rigtig lang tid, inden den for alvor kunne slå dørene op i går, søndag.

Og en af de personer, der kæmpede mest for motorvejen, husker den negative stemning, der var i Silkeborg, når snakken faldt på motorvejen.

- Folk var altså tosset, og det er jo ikke hver dag, at man kommer til et møde med næsten 2.000 mennesker, der er så sure, som de var her, det kommer man ikke udenom, siger forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

01:31

Kronprins Frederik klippede snoren over, da motorvejen officielt blev indviet i går, søndag.

Luk video

En af de silkeborgensere, der var imod motorvejen, er Peter Svendsen. Motorvejen var planlagt således, at den skulle ligge på noget af hans grund.

- Der blev jeg jo møgsur, for den tog jo sådan set 4500 kvadratmeter af min plads, siger Peter Svendsen, der er flyttemand i Silkeborg. 

Læs også VIDEO: Glade bikere indtager ny motorvej med hornet i bund

Fænomenet kaldes ’Not in my backyard’ og betyder, at folk måske gerne vil have nogle ting, det skal bare ikke ligge der, hvor de bor.

- Du værdsætter det, du har nu, det værdsætter du højere end det, du måske får, siger professor ved institut for statskundskab i Aarhus Gert Tinggaard Svendsen.

Nu er motorvejen gået fra at være noget, som silkeborgenserne måske får, til at være noget de har fået, og stemningen omkring vejen er da også en anden, end den var, dengang Anders Fogh kom til byen og foreslog den.

- Alle mennesker er positive i dag, stort set alle, jeg har ikke talt med nogle negative, siger Peter Svendsen.

02:03

VIDEO: Få en hurtig tur på den nye motorvejsstrækning.

Luk video