SF vil indføre whistleblower-ordning efter skandalesag

En sag fra Aarhus Kommune, der indtil videre har kostet topchef jobbet, viser ifølge SF behovet for en whistleblowerordning

Skandalesagen, som indtil videre har kostet en kommunal topchef jobbet i Aarhus Kommune, viser med al tydelighed, at der er brug for en whistleblowerordning.

Det mener Thomas Medom, rådmand og SFs politiske leder i Aarhus Byråd. Partiet vil derfor genfremsætte sit forslag om at indføre en ordning, hvor folk kan komme til orde, hvis noget er, som det ikke bør være. 

- Jeg tror, at mange kan se, at en whistleblowerordning havde standset skandalen i Teknik og Miljø langt tidligere. Og i dag bliver det så afsløret, at vi stadigvæk er i en situation, hvor frygt for repressalier gør, at en større gruppe ansatte i kommunens Natur og Vejservice og Center for Byens Anvendelse ikke tør følge direktørens opfordring og komme til ham med deres viden om forholdene, siger Thomas Medom i en pressemeddelelse. 

- Det er jo netop der, hvor en whistleblowerordning kan hjælpe. Jeg er slet ikke i tvivl om, det vil hjælpe kommunen videre og gøre, at vi undgår gentagelser, tilføjer han.

Læs også Kommunal topchef færdig efter kritik

Den aktuelle sag handler om en kommunal topchef, som fra mange sider er blevet kritiseret for sin ledelsesstil og brug af skattekroner. Århus Stiftstidende har afdækket sagen i en række artikler, og for få uger siden blev den pågældende chef fyret. 

Thomas Medom peger på, at en medarbejder, der mener, at tingene ikke er helt, som de bør være, normalt skal gå til sin nærmeste leder eller tillidsmand.

Læs også V: Whistleblower-ordning viser mistillid over for ledelsen

- Men Aarhus Kommune er en kæmpe organisation, og det er ikke altid, at det sikrer, at der rent faktisk tages hånd om et problem. Det kan være alt fra små uregelmæssigheder til egentlige ulovligheder eller alvorlige svigt over for borgere. Og når vi som her muligvis har en kultur med frygt og mobning, vil en whistleblowerordning kunne hjælpe med at få tingene frem, siger Thomas Medom.