Scandinavian Star: Mistanken klæber stadig til Eriks familie

Enken og sønnen til den tidligere mistænkte i sagen om mordbranden på Scandinavian Star står nu frem og kræver, at han officielt renses for mistanke

03:37

Enken og en søn til en lastbilchauffør, der gennem mere end 20 år har været mistænkt for at sætte ild på færgen Scandinavian Star, indkaldte i dag, fredag, til et usædvanligt pressemøde.

De to er oprørte over, at deres mand og far - Erik Mørk Andersen - formentlig aldrig bliver officielt renset for mistanken om, at han var ansvarlig for branden, der kostede 159 mennesker livet.

- Jeg ønsker jo, inderst inde, at han på et tidspunkt bliver renset, siger enken til Erik Mørk Andersen, Jette Irene Andersen, fra Aarhus.

Læs også Advokat: Erik er uskyldig

Branden på Scandinavian Star brød ud den 7. april 1990, mens skibet var på vej til Frederikshavn fra Oslo.

Efter få dage rettede norsk politi anklager mod den østjyske lastvognschauffør Erik Mørk Andersen, fordi han fire år tidligere var dømt for en påsat brand i Grenaa.

Sagen blev henlagt, fordi den formodede brandstifter selv var omkommet ved branden på Scandinavian Star.

For to år siden åbnede norsk politi sagen igen. Det skete efter pres fra en uofficiel undersøgelsesgruppe, som slog fast, at den østjyske lastbilchauffør ikke kunne være ansvarlig, fordi han allerede var omkommet, da den tredje brand på færgen blev påsat.

Omverdenen har fordømt familien

I 26 år har mor og søn levet med omverdens fordømmelse. Nu ønsker de, at familien én gang for alle bliver renset.

- Vi er lige som de 158 andre mennesker, der har mistet en kær, vi har holdt meget af, siger Morten Andersen, der er stedsøn til Erik Mørk Andersen.

Gennem tiden har de stået ansigt til ansigt med talløse mennesker, som mener, at deres mand og far stod bag branden, der tog 159 menneskers liv.

- De stod jo ligefrem foran mig og råbte: ”Hvad så morderens kone? Har du det godt?”. Det var grimt, fortæller Jette Irene Andersen. 

Læs også Enke til mistænkt: Nu skal politiet give mig en undskyldning

Morten Andersen var 10 år, da hans far døde. Han måtte skifte skole, da sagen klæbede til ham.

- Som 10-årig at skulle forholde sig til ikke bare miste en, som man kaldte far. Men også skal forholde sig til andre børn, som står og siger: ”Jamen, han er jo barnemorder. Hvordan kan du elske ham?”, siger Morten Andersen.

Den aarhusianske familie har sammen med andre pårørende klaget over norsk politis beslutning om at stoppe jagten efter svar.

- Jeg var dybt skuffet. Jeg bliver ved, om det så skal være det sidste, jeg gør, mens jeg er på jorden, siger Jette Irene Andersen. 

159 personer omkom på Scandinavian Star, efter at der i 1990 blev antændt en række brande på færgen. Foto: Claus Bjørn Larsen - Scanpix