Satellitter ind i jagten på bjørneklo

Bjørneklo skal bekæmpes fra luften. Århus Kommune vil have satellit til at tage billeder af den sejlivede plante

'Satellitter har registreret kæmpebjørneklo på Deres matrikel.'

I løbet af foråret vil cirka 250 borgere få et brev fra Århus Kommune med den besked, skriver Århus Stiftstidende søndag. Årsagen er, at kommunen har taget et nyt, højtflyvende våben i brug for at komme den forhadte, eksemfremkaldende plante til livs.

Hver en kvadratmeter jord i kommunen er blevet fotograferet fra satellit og ved hjælp af en speciel teknik kan bjørnekloen lokaliseres. Kommunen har nu plottet forekomsterne af bjørneklo ind på et kort. I forvejen havde kommunen nogenlunde styr på, hvor bjørnekloen gror på kommunale jord.

Det nye er, at satellitten kigger på de private arealer.

- Vi vil gerne have de private med ind i kampen. Det nytter jo ikke at bruge store ressourcer på at udrydde bjørneklo på offentlige områder, hvis ikke bekæmpelsen på de private arealer er
effektiv. Derved kan planten lynhurtigt sprede sig igen, siger biolog Peter Søgaard fra Århus Kommune. De borgere, der får brev fra kommunen, vil få tilbudt besøg af kommunens bjørneklo-bekæmpere.

Skulle der være bjørneklo, som satellitten ikke har spottet, er der også hjælp at hente.

- Vi giver så at sige frit ­lejde til borgere, som opdager bjørneklo på deres ­matrikel. De skal blot ringe inden sankthans, så sender vi vores folk ud for at hjælpe med bekæmpelsen. I nogle tilfælde nøjes vi med at give gode råd, siger biologen til avisen.