Røgalarm-patrulje var på aktion hos ældre borgere i Stilling

De lokale spejdere og brandvæsenet udskiftede defekte røgalarmer hos ældre medborgere

02:01

Rigtig mange danskere har en røgalarm i deres hjem, men rigtig mange har også nogle, der ikke virker. Det viste en hurtigt gennemgang af boliger i Stilling, som frivillige fra KFUM-spejderne og de lokale brandmænd søndag foretog.

En af dem, der fik besøg af røgalarmpatruljen, var pensionisten Gerda Bøttkjær. Hun havde ganske rigtigt en alarm, men den virkede ikke.

- Jeg regnede skam bare med, at den virkede, lød hendes reaktion.

Læs også Sosu'er udsættes for passiv rygning: Frygter jeg bliver syg

Sådan er det hos mange, og det var netop en af hovedårsagerne til, at de frivillige kræfter søndag var på gaden.

- Vi tjekker alarmer hos ældre, og det gør vi i samarbejde med Hørning Brandvæsen (Østjyllands Brandvæsen, red.) og Trygfonden. Vi har udstyr til at støvsuge dem eller sætte nye op, hvis det er, sagde Anders Egede Lorenzen fra KFUM-spejderne.

Alle undersøgelser viser, at netop brandalarmer er med til at redde liv.

Læs også Landbrug nord for Randers brændte ned til grunden i nat

- Alarmerne redder liv, hvis det brænder midt om natten, imens du ligger og sover. Du vågner ikke ved, at der er røg i hele huset, men hvis noget bipper helt vildt, skal du være teenager for ikke at vågne, siger holdleder hos Østjyllands Brandvæsen på Hørning Station, Thomas Larsson.

Tal fra Trygfonden viser, at 68 personer sidste år omkom i brande, og 85 pct. af alle dødsbrande sker i boliger uden alarmer.   

Du kan se mere fra dagens aktion i Stilling i videoen øverst på siden.