Rita er årets Demensven: Har vist at det er muligt at tale åbent om demens

Rita Knudsen og hendes demensramtemand Aage Rasmussen lod danskerne komme helt tæt på det svære sygdomsforløb i flere dokumentarer

Foto: Alzheimersforeningen

Lørdag blev prisen som årets Demensven uddelt af Alzheimersfonden, og den pris gik til østjyske Rita Knudsen.

Rita Knudsen blev kendt for hendes medvirken i TV2 dokumentarerne ”Rita og Aages sidste dans” og ”Da Aage forsvandt”, hvor hun sammen med hendes dementramte mand lukkede danskerne ind i deres udfordrende hverdag.

Læs også Rita mistede Aage til Alzheimer: Vi fik nærhed gennem dans

- Rita og Aage lod os alle komme helt tæt på deres liv og fik os til at se, lytte og forstå mere, end vi gjorde før – fordi de gav os indblik i den hverdag, der var deres. De har simpelthen vist, at det er muligt at tale åbent om demens og dermed vist os vejen væk fra tabuer og fordomme om demens med deres åbenhed. Og netop dét er nøglen til at skabe et demensvenligt samfund. Derfor var valget af Rita som Årets Demensven meget let, fortalte formand for Alzheimerforeningen, Birgitte Vølund, da hun overrakte prisen til Rita Knudsen.

Kærligheden mellem Aage og Rita varede ved til det sidste.  Foto: Kay Brase / TV 2

Lukkede danskerne ind

Fotografen Kay Brase fulgte Rita Knudsen og Aage Rasmussen gennem sygdomsforløbet. Dokumentaren ”Da Aage forsvandt” blev sendt i april 2015.

Kort efter startede optagelserne til endnu en dokumentar. Dokumentaren fulgte parret gennem den sidste tid indtil Aage Rasmussens død i juli 2016. 

Prisen uddelt for anden gang

Det er anden gang at prisen som årets Demensven bliver uddelt. Prisen blev stiftet i 2016 for at hædre ildsjæle, der har gjort en særlig indsats for at gøre Danmark mere demensvenligt. 

Udover prisen følger også et diplom og en check på 5.000 kroner.

Sidste år vandt Ulla Thomsen prisen. Hun har blandt andet været med til oprettelsen og driften af rådgivningscentret Kallerupvej i Odense.

I videoen herunder kan du se mere om programmet "Da Aage forsvandt": 

03:17 Luk video