Politiker om sprogtest: - Det er synd!

Fem-årig pige dumpede Århus Kommunes sprogtest, selv om hun taler flydende dansk. Radikal byrådskandidat vil ændre testen.

Søren Højlund Carlsen (R) vil have ændret den omdiskuterede test af tosprogede børn, efter at TV 2 | ØSTJYLLAND søndag kunne fortælle, at femårige Selin Gøktas ikke havde bestået prøven til trods for, at hun taler flydende dansk.

- Hun får en standardskrivelse fra Århus Kommune, hvor der står, at der skal en stor indsats til for at lære hende dansk, hvilket vi jo kan høre slet ikke er i overensstemmelse med virkeligheden. Jeg synes, det er synd. Det er ikke en måde at behandle byens borgere på, siger den radikale byrådskandidat til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Sprogtesten af kommunens børnehavebørn kan få store konsekvenser for børnene og deres familier. Hvis de ikke klarer testen, kan det betyde, at de senere skal begynde på en folkeskole langt fra deres hjem.

Søren Højlund Carlsen vil nu have sprogtesten ændret.

- Den her situation er opstået, fordi man har nogle standarder og nogle kasser, som man sætter ned over børnene. Hvis man havde taget udgangspunkt i det enkelte barn, og hvad der var bedst for barnet, så var den her situation ikke opstået, siger han.

Søren Højlund Carlsen er ikke modstander af at teste tosprogede børn. Men han foreslår, at sprogtesten i stedet foretages ud fra en konkret vurdering foretaget af en professionel person, som måske har talt med barnet i dets hjem.

Det konservative byrådsmedlem og borgmesterkandidat Marc Perera afviser kritikken. Han mener, at testen bliver mere bureaukratisk, hvis Søren Højlund Carlsens forslag føres ud i livet.

Se mere i mandagens nyhedsudsendelse på TV 2 | ØSTJYLLAND klokken 19.30.