Plejecenter satser økologisk: Ældre spiser mere og mere øko-mad

På Virklund Plejecenter er 67 procent af maden økologisk

01:38

På Virklund Plejecenter i Silkeborg bliver der serveret en masse økologisk mad for beboerne. Faktisk er andelen af økologi på menuen så stor, at plejecentret nu har modtaget Fødevarestyrelsens sølvmærke i økologi.

Sølvmærket betyder, at mellem 60 til 90 procent af maden er økologisk. På Virklund Plejecenter lander procentsatsen lige nu på 67, og stedet er det første i Silkeborg Kommune, der har fået det økologiske sølvmærke.

Læs også Eva om øko-mad på plejehjemmet: Den fås ikke bedre

- Det betyder rigtig meget. Det er noget, vi er stolte af. Vi er stolte af at sende signaler til befolkningen og vores kommende brugere om, at vi også tænker grønt herude, siger Hanne Løvbjerg, der er lokalleder på Virklund Plejecenter. 

Sølvmærke i økologi

I 2012 sagde den daværende regering, at 60 procent af maden i de kommunale køkkener burde være økologisk inden 2020. En rundringning, som TV2 ØSTJYLLAND har lavet, viser, at flere østjyske kommuner er på vej mod målet. I Favrskov og Skanderborg har alle køkkener bronze (mellem 30 og 60 procent økologi, red.). I Aarhus er der både bronze og sølv til en håndfuld køkkener, mens enkelte i Randers har opnået bronze. I Silkeborg har et enkelt køkken sølvstatus, mens andre kommuner slet ikke prioriterer det.

Læs også En femtedel køber økologiske mejeri-produkter

- Det betyder også noget for beboerne, selvom de måske har lidt svært ved at sætte ord på det. Men de får ikke alle de tilsætningsstoffer, som er til skade for mange af dem, der har et skrøbeligt helbred, siger Hanne Løvbjerg.

Og selvom det ikke er alle beboerne på Virklund Plejecenter, der kan smage forskel på økologi eller ej, så synes dem, som TV2 ØSTJYLLAND onsdag snakkede med, at det er godt med mere økologi på tallerknerne.

- Jeg synes, at det er godt. Men om det er økologisk eller ej, det kan jeg ikke finde ud af, siger Kirsten Hese og Eva Sofie Johansen supplerer:

- Jeg synes, at det smager pragtfuldt. Og det smager lige så godt som det, der ikke er økologisk, siger hun.

Kirsten Hese (tv) og Eva Sofie Johansen (th) kan godt lide den økologiske mad på Virklund Plejecenter.  

Endnu mere økologi på tallerknerne

Silkeborg Kommune er i gang med at få udbredt den økologiske tankegang på resten af kommunens plejecentre.

- På ældreområdet har vi et mål om 25 procent økologi inden udgangen af 2017 og 30 til 60 procent inden udgangen af 2018, siger Rikke Karlsen, faglig leder i plejecentersektionen i Silkeborg Kommune.

Læs også Maden på NorthSide bliver 100 procent økologisk

Og selvom de nu har modtaget sølvmærket på Virklund plejecenter, rækker ambitionen til mere.

- Vi vil gerne højere op end de 67 procent, det er helt sikkert, siger Hanne Løvbjerg.

Du kan se mere om den økologiske mad i videoen øverst på siden.