Pizzeriaer snyder bevidst

En kontrolaktion i Århus-området har vist, at pizzeriaer og restauranter bevidst snyder samfundet for skat og moms.

Det kan tilsyneladende betale sig at snyde i skat og moms, hvis man driver en lille restaurant eller et pizzeria. I hvert fald blev de samme restaurationer taget med fingre i kagekassen, da ToldSkat i Østjylland lavede opfølgende kontrolaktion torsdag og fredag.

Hele 22 ud af 25 restaurationer, der også blev kontrolleret i juni, havde fortsat rod i regnskaberne, og det får planchef Søren Christensen fra ToldSkat Østjylland til at konkludere, at det ikke er uvidenhed fra virksomhedernes side.

- Der er nogen, som måske har lidt svært ved at forstå reglerne, men det er ikke den store del af dem, siger Søren Christensen, der gerne så at bødeniveauet blev hævet.

I dag skal ToldSkat dokumentere, hvor mange penge, de enkelte virksomheder har snydt for. Det gør man blandt andet ved at se på, hvor mange pizzakasser og hvor meget mel virksomheden har indkøbt. Men det er en meget tung procedure, så derfor så Søren Christensen gerne, at man lavede en mere simpel ordning, hvor virksomheden for eksempel fik en "standardbøde", hvis der var rod i regnskabet. Og den bøde kunne man så fordoble for hver gang, virksomheden blev opdaget.

Det er en mere enkel og fremadrettet måde at arbejde på, som man også kender fra kioskområdet, siger Søren Christensen, der understreger, at man ud af kontrolaktionen ikke kan konkludere, at alle i branchen snyder.

- Vi har udvalgt de virksomheder, hvor vi vurderer, at der er størst problemer, siger Søren Christensen. ToldSkat får løbende anmeldelser fra private og fra konkurrerende virksomheder, som har mistanke om urent trav. Og det er blandt andet på baggrund af de oplysninger, at ToldSkat udvælger, hvilke virksomheder, der skal kontrolleres. /ritzau/