Sommervejr over Danmark - sådan er badevandet netop nu

Med solrigt og varmt majvejr, fristes mange danskere formentlig af en tur i vandet. Men hvor varmt er havet egentlig nu?

Selvom mange tager på stranden i disse dage, er badevandet formentlig en kende for koldt for de fleste. Arkivfoto. Foto: Richard Sylvestersen - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Søndag er endnu en varm og solrig majdag, der meget vel kan ende med at blive årets sjette sommerdag. De høje temperaturer og den skyfri himmel, frister formentlig mange danskere til at begive sig mod de danske kyster for at blive afkølet.

Men afkølingen kan for manges vedkommende nok vise sig at være lidt for meget af det gode. 

Læs også Landets eneste spiritistkirke ligger i Aarhus: I Lysets Hus taler de med de døde

Vandtemperaturerne langs de danske kyster ligger søndag ved middagstid på mellem 10 og 17 graders varme, med store lokale variationer.

Således er det koldeste badevand at finde på Bornholm, hvor man i Tejn kan hoppe i bølgen blå i en havtemperatur på 'blot' 10,6 graders varme. 

Omtrentlige havtemperaturer omkring Danmark den 13. maj 2018.  Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Det luneste - og næsten sommerlige - badevand, findes i Holbæk, hvor vandtermometret viser 17,5 graders varme.

Generelt ligger vandtemperaturerne langs kysterne i de indre danske farvande dog på 12-15 graders varme.

For præcis to måneder siden - den 13. marts - kunne man ved Ringkøbing Fjord se små isbjerge.

SOMMERDAGE I 2018

19. april: 26,7 grader
20. april: 26,1 grader
7. maj: 25,3 grader
9. maj: 25,5 grader
10. maj: 25,6 grader
I alt: 5

En sommerdag er en dag, hvor temperaturen et eller flere steder i landet kommer over 25 grader.

Fralandsvind giver koldt vand

Generelt findes de laveste havtemperaturer over de store, dybe havområder, som eksempelvis Østersøen. Modsat, er det varmeste vand at finde hvor vanddybden er forholdsvis lav, og hvor vandet er mere stillestående. På den måde får solen varmet vandet op mere effektivt, end hvis det hele tiden opblandes med koldere vand.

Solen opvarmer det øverste af vandsøjlen, og hvis vinden - som ved fralandsvind - blæser det varme overfladevand væk fra kysten, så erstattes det af koldere vand fra større dybder. Derfor finder man det luneste vand ved kyster med pålandsvind. 

Som tommelfingerregel opvarmes havvandet med cirka en halv grad om dagen, når solen for alvor varmer vandet op, som det er tilfældet i disse dage. Derfor kan havtemperaturerne sagtens være én til tre grader højere i løbet af den kommende uge, hvor det varme majvejr fortsætter.

Fralandsvind giver koldere vand ved kysterne - og risiko for flere gopler. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

En uge før skolernes sommerferie begynder, starter TV 2 VEJRETs badevandspatrulje med at måle havtemperaturer langs de danske kyster.

Læs også Ingen dansk sejr i Portugal: Nu skal Dennis lade skægget gro i et år