Behold dine julegaver - og få penge tilbage efter jul

Her er byttereglerne, du skal kende, efter jul

Du kan ofte få penge tilbage for julegaver, selvom du faktisk beholder dem.

En del julegaver bliver sat ned i pris lige efter jul. Det kan mange udnytte til at få penge tilbage for julegaven, selvom de beholder den.

I et eksempel, hvor du har fået en gave, der har kostet 300 kroner, og som efter jul bliver sat ned til 200 kroner, kan du gå ned og få 100 kroner tilbage, selvom du ender med den samme gave.

Læs også Guide: Sådan bytter du julegaver købt på nettet

Årsagen er, at butikkerne ofte giver returret på julegaver.

- Teknisk set går man ned og bytter gaven til pengene, og så køber man den igen. I praksis har du fået 100 kroner tilbage, selvom du har byttet varen og købt den igen, siger jurist i Forbrugerrådet Tænk Jakob Steenstrup.

Kun ved returret eller køb på nettet

Du kan primært lave dette 'trick', hvis der er returret på gaven, eller hvis du har købt den på nettet.

- Har du købt den på nettet, har du altid fortrydelsesret i 14 dage. Udnytter du fortrydelsesretten, kan du derfor få penge tilbage og købe den igen til den lavere pris efter jul, siger Jakob Steenstrup.

Det siger reglerne om bytning af gaver

Dine rettigheder, når det gælder muligheden for at bytte julegaver, afhænger af, hvor varen er købt.

Dansk Erhverv skønner, at julegaver til en samlet værdi af 350 millioner kroner skal byttes herhjemme i disse dage. Men byttereglerne kan være en kompliceret størrelse at sætte sig ind i, fordi de varierer alt efter, hvor varen er købt.

Samtidig tilbyder nogle butikker at tage varer tilbage, selv om de ikke er forpligtet til det.

Her er et udpluk af reglerne:

* Varer købt i en fysisk butik
Her er der ingen pligt til at bytte varer eller tage dem retur, medmindre butikken tilbyder det.
Butikken kan selv sætte en frist for bytte eller returnering, som så skal overholdes.
Butikken kan også kræve dokumentation for, at varen rent faktisk er købt der. Det kan være i form af byttemærke eller kvittering.

* Varer købt i en dansk netbutik
På nettet er der som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret, men nogle butikker har udvidet retten omkring jul. Det er som udgangspunkt køber, der skal betale returporto. Nogle butikker tilbyder dog gratis returfragt. Varen skal være ubrugt og leveres tilbage i original emballage.

* Varer købt i en udenlandsk netbutik
I EU gælder der altid 14 dages returret, ligesom i Danmark.
Uden for EU er byttemulighederne beskrevet i den enkelte butiks forretningsbetingelser. Det samme gælder forsendelsesomkostningerne i forbindelse med bytningen.

Kilde: Dansk Erhverv

Han peger på, at en del netbutikker nok bare vil udbetale differencen, hvis du fortæller dem, at det er den, du er ude efter.

Ifølge reglerne skal du dog sende varen tilbage til netbutikken for at få pengene retur, og her er det dig, der skal betale for returfragten, mens netbutikken skal betale for at have sendt varen til dig. Derfor skal du lige vurdere, om det stadig kan betale sig, når du har trukket prisen for fragten retur til netbutikken.

Bytteret stiller dig dårligere

Er der derimod "blot" en bytteret på din julegave, er dine muligheder formelt lidt anderledes. Her har du nemlig ikke ret til at få pengene tilbage.

- Derfor kan du ikke nødvendigvis kræve differencen retur, siger Jakob Steenstrup og understreger, at butikkerne ikke behøver at give hverken bytte- eller returret til danskerne, men at det er en service, de typisk giver.

Herunder får du gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du bytter julegaver.