Lodsejere føler sig snydt af Silkeborg Forsyning

Lodsejere føler sig snydt, fordi de ikke er nået til enighed med Silkeborg Forsyning om pris for deres jord inden opførslen af gigant-solvarmeanlæg

02:09

På syv måneder har Silkeborg Forsyning, der er ejet af Silkeborg Kommune, bygget verdens største solvarmeanlæg til 300 mio. på lodsejernes jord uden at være nået til enighed om en salgspris.

- At se, at der er andre, der bruger vores jord uden at have færdighandlet, uden at have købt og bare med loven i hånden kan sige: Det er vores, det skal vi bruge, vi har brugsretten på det. Det er da specielt, siger Claus Lauridsen, lodsejer.

Læs også Verdens største solvarmeanlæg taget i brug

For to år siden takkede lodsejerne nej til forsyningsselskabets købstilbud.

- Vi blev jo underbudt selvfølgelig med det ene formål, at vi ikke kunne acceptere det bud, vi fik, fortæller lodsejer Knud Skov Andersen.

Da lodsejerne vendte tommelfingeren nedad, kunne man lovligt ekspropriere deres jord- og i maj 2016 påbegynde byggeriet.

Lodsejerne måtte ikke se ejendomsvurderingerne på trods af, at de selv fik lavet vurderinger, der var større end købstilbuddene.

Læs også Nye sikkerhedsstiger skal testes i Aarhus og Randers Havn

Nu skal en uafhængig kommission fastslå en salgspris. 

Silkeborg Forsyning havde travlt med at få bygget de i alt 12.435 solfangere.

Hvis ikke anlægget var i drift senest 31. december, ville man gå glip af til et energitilskud fra staten på 40 mio. kroner.

Borgmester i Silkeborg Kommune, Steen Vindum (V), ikke ønsket at kommentere sagen, men han indrømmer, at sagen er yderst uheldig.

Opdateret: Artiklen er blevet ændret, så det ikke længere er Silkeborg Kommune, men derimod Silkeborg Forsyning, der er part i sagen.

I samarbejde med TV MIDTVEST