Overleveren ville dø

Ung hjerneskadet mistede livslysten blandt ældre

06:23

Carina Melchior. Arkivbillede

1 af 2

Hun er kendt i hele Danmark som 'Pigen, der ikke ville dø' efter DR-dokumentaren af samme navn om 19-årige Carina Melchior, som vågnede op fra en dyb koma og overraskede lægerne på Aarhus Universitetshospital med sin vilje til at leve.

Men efter at have tilbragt flere måneder på det behandlingshjem, som Syddjurs Kommune tilbød hende, havde Carina Melchior mest lyst til at dø.

Det fortæller hun i en DR-dokumentar mandag aften, der følger op på Carina Melchiors situation et år efter.

Kommune beklager forløbet

Her til aften beklager Syddjurs Kommune så forløbet i Carinasagen, men fastholder at 'det faglige tilbud til genoptræning var i orden og i overensstemmelse med kravene fra Sundhedsstyrelsens forløbsprogram.'

I programmet fortæller Carina Melchiors og hendes far, hvordan kommunens tilbud bestod i, at hun skulle bo og genoptræne blandt ældre medborgere, hvor den yngste var 55. Og at hun hver dag skulle køre 25 km i taxa til et undervisningstilbud blandt andre unge. Hvorefter hun blev kørt tilbage til rehabiliteringscentret.

Her manglede hun ifølge faderen andre unge at spejle sig i og være sammen med. Familien mener, at Syddjurs Kommune valgte at overhøre anbefalinger fra eksperter om en plads på et genoptræningshjem for unge udenfor kommunen, fordi der var penge at spare ved at trække hende hjem til Syddjurs Kommune og behandle hende der.

Syddjurs Kommune endte med at følge eksperters råd og familiens ønske og Carina Melchior er siden kommet i et specialtilbud sammen med andre unge i samme situation.

I pressemeddelelsen fra Syddjurs Kommune, hvor kommunen dels beklager forløbet og dels fastholder, at tilbuddet var helt i orden skriver borgmester Kirstine Bille:

- Når vi ser tilbage på sagen nu, står det klart, at der ikke var udsigt til, at familien ville komme til at føle sig trygge i vores tilbud, og vi burde derfor have revurderet Carinas placering noget tidligere. Vi undervurderede nok den betydning for Carinas motivation det var at bo sammen med unge. Det er jeg ked af.

Carina Melchior blev hjerneskadet i en bilulykke. Læger på Aarhus Universitshospital erklærede hende hjernedød og overtalte forældrene til at lade datteren blive organdonor. Efter at respiratoren blev slukket vågnede Carina Melchior til lægernes og familiens overraskelse op og har gennemgået et omfattende genoptræningsforløb, hvor hun ifølge familiens fortælling i aftenens DR-dokumentar har gjort store fremskridt.