Oldekolle er et hit: Ældre vil i bofællesskab

Antallet af bofællesskaber for ældre er eksploderet i de seneste år

02:39

Oldekolle, altså et bofællesskab for ældre, er en yderst populær boform i øjeblikket.

Ifølge en ny undersøgelse fra Ældre Sagen overvejer 16 procent af de ældre under 70 år at flytte i bofællesskab, og Ældre Sagen har i Østjylland registreret en stigning af bofællesskaber for ældre.

TV 2 I ØSTJYLLAND sætter fokus på at blive ældre med ny teknologi på vej. Læs mere om det her. 

Lige nu er der 67 registrerede bofællesskaber for ældre i Østjylland, og der kan sagtens være flere, der ikke er registrerede. 

At oldekolle er blevet et hit kommer ikke bag på fremtidsforsker Marianne Levinsen. Det er nemlig en helt speciel generation, der nu nærmer sig alderdommen.

Læs også Aarhus Arkitekterne kaster sig ind i oldekolle-projekt

- Der er en del af 68’erne, der ønsker kollektivet og vil tilbage til det fællesskab. De vil være en ny generation af ældre, der ikke vil være ældre, men som selv vil bestemme, hvordan det er at være 68’er og ældre. De er den sidste generation, der får efterlønnen med, og de er godt uddannede og har en god økonomi, så på den måde er de anderledes, siger fremtidsforsker Marianne Levinsen. 

01:24

Entertainer Viggo Sommer har overvejet oldekolle. Hør mere her. 

Luk video

Et af bofællesskaberne er Tanderparken i Mårslet. Her er 25 andelsboliger i forskellige størrelser, og de 38 beboere i det moderne oldekolle er stort set alle sammen pensionister. Yngste mand er 60 år. Den ældste beboer er 95 år.

- Vi har ikke fortrudt på noget tidspunkt, at vi tog herned, siger Claus Koch Sørensen, beboer i Tanderparken i Mårslet.

Læs også Hver tredje ældre får stort set aldrig besøg

I Tanderparken er der månedlig fællesspisning, strikkeklub, kortspil og alle de impulsive aktiviteter, der hører med til at bo i et bofællesskab. 

- Man kan være tæt på hinanden uden at være totalt sammen hele tiden, siger Ingelise Jensen, beboer i Tanderparken.

Se mere om oldekolde-boformen i videoen øverst i artiklen.