Hver tredje ældre får stort set aldrig besøg

I Aarhus Kommune kommer en tredjedel af de pårørende til ældre på plejehjem og i plejeboliger på besøg mindre end én gang om måneden

02:55

Ensomhed er et stort problem for mange ældre.

En undersøgelse foretaget af Aarhus Kommune viser, at godt en tredjedel af alle pårørende til kommunens ældre i plejeboliger og på plejehjem meget sjældent kommer på besøg. Syv procent af de pårørende besøger aldrig deres pårørende, mens 27 procent er på besøg sjældnere end én gang om måneden. 

Læs også Ledsagerordning til ældre tredoblet på tre år

I en lejlighed i det centrale Aarhus sidder 95-årige Yrsa Rydahl. Hun er ikke på plejehjem, men hun kender alt til følelsen af at være alene. 

- Ens muligheder bliver år for år indskrænkede. Når man ikke har så mange venner tilbage, har man heller ikke så mange muligheder for at udfolde sig. Det er blevet ensomt at blive gammel, siger Yrsa Rydahl.

Derfor ser hun en del fjernsyn, og hun går aldrig alene ud af sin lejlighed.

Læs også Betty tilset af robot: Herregud, man kan så meget i dag

- Jeg kender ikke ret mange. Jeg har én bekendt, som er 100 år, og hun bor ude i Skødstrup. Børnene bor på Sjælland alle sammen, det er meget uheldigt, siger Yrsa Rydahl, der dog også har en lillesøster på 87 år, der kommer på besøg i ny og næ.

TV 2 I ØSTJYLLAND sætter fokus på at blive ældre med ny teknologi på vej. Læs mere om temaet her.

Ifølge Ældre Sagen er Yrsa Rydahl absolut ikke den eneste, der føler sig en anelse alene i hverdagen. 

- Der sidder rigtig mange derude. Vi har oplevet, at den eneste et ældre menneske ser, er den hjemmehjælper, der kommer og gør rent hver fjortende dag, siger Bodil Højgaard, kontaktperson hos Ældre Sagen i Aarhus.

Læs også Interview med robot: Jeg er skabt til at gøre folk glade

Men der er heldigvis også folk, der vil hjælpe. Ældre Sagen i Aarhus har oprettet en ledsagerordning, hvor frivillige kan besøge de ældre og gå en tur med dem. På tre år er antallet af frivillige mere end tredoblet fra 34 til 117.

Men selv om Yrsa Rydahl nu får besøg af en frivillig en gang om ugen, siger hun snart farvel til lejligheden i Aarhus.

- Jeg har søgt ind på plejehjem nu. Det synes jeg er svært. Det er jo sidste station, så jeg tror, det er derfor, siger hun. 

I videoen øverst i artiklen kan du se hele tv-indslaget.