Østjysk valgt politiker bliver formand for Folketinget

S-veteranen, der første gang blev valgt til Folketinget i 1990, bliver formand efter Pia Kjærsgaard (DF).

Henrik Dam Kristensen er ny formand for Folketinget. Han er valgt i Østjyllands Storkreds. Foto: Keld Navntoft - Ritzau Scanpix

Folketinget har fredag valgt Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen som formand. Han afløser Pia Kjærsgaard (DF), der sad på posten i fire år.

Det kommer ikke som den store overraskelse, at Henrik Dam Kristensen bliver formand for Folketinget.

- Jeg er først og fremmest glad for, at det var et enigt Folketing og dermed alle 178 kolleger, der har peget på mig som formand, siger Henrik Dam Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Det skal du vide om Folketingets nye formand - ifølge dem, der kender ham

Rød blok fik flertal ved folketingsvalget 5. juni, og S-formand Mette Frederiksen bekræftede allerede torsdag, at hun havde sikret sig opbakning fra alle Folketingets partier, således at Henrik Dam Kristensen kan tiltræde som formand.

Jeg vil bestræbe mig på at være en samlende person for hele Folketinget.

Henrik Dam Kristensen, formand for Folketinget

- Tillid er en skrøbelig størrelse, som man hele tiden skal gøre sig fortjent til. Jeg vil bestræbe mig på at være en samlende person for hele Folketinget, siger Henrik Dam Kristensen fra Folketingets formandsstol.

Har været minister mange gange

Han blev i 1990 for første gang valgt til Folketinget. Og fire år senere blev han minister for første gang under daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). 

Danskerne lærte dengang Henrik Dam Kristensen at kende under tilnavnet "postbuddet fra Vorbasse". En reference til hans tidligere job som landspostbud i fødebyen. 

Under Poul Nyrup Rasmussen var han landbrugs- og fiskeriminister, fødevareminister og socialminister. 

Henrik Dam Kristensen (S) har tidligere været landbrugs- og fiskeriminister, fødevareminister, socialminister, transportminister og beskæftigelsesminister. Foto: Helle Moos

Henrik Dam Kristensen var fra 2004 til 2006 medlem af Europa-Parlamentet, inden han fra 2007 vendte tilbage til Folketinget. 

Her blev han i 2011 igen minister under daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Først transportminister og senere beskæftigelsesminister.

Siden 2016 har Henrik Dam Kristensen været medlem af Folketingets Præsidium som en af fire næstformænd.

Samtidig står det også klart, at Kristian Pihl Lorentzen (V) midlertidigt er genudpeget af Venstre som næstformand, fordi folketingsgruppen i partiet endnu ikke har konstitueret sig.

00:35

VIDEO: Henrik Dam Kristensen (S) er ny formand for Folketinget.

Luk video

Folketingets formand

Posten regnes for den fineste, man kan vælges til i Danmark – ministre bliver nemlig ikke valgt, men udpeget af statsministeren. Formanden har det overordnede ansvar for Folketinget, herunder alle de medarbejdere, der er ansat i Folketinget til at hjælpe med folketingsarbejdet. 

 

Arbejdet består i at lede møderne i folketingssalen ved at give talerne ordet i den rigtige rækkefølge. Derudover holder formanden øje med, at reglerne i Folketingets forretningsorden overholdes. 

 

Kilde: Folketinget