Østjysk idé: Biblioteker uden personale er en bragende succes

I langt de fleste østjyske kommuner kan du gå på biblioteket, selvom der intet personale er, og det er blevet en succes

Hvis du vil låne en bog, en film, et PlayStation-spil eller bare læse avisen, så kan du gøre det på biblioteket selvom personalet har fri.

I alle østjyske kommuner på nær i Odder, er der nemlig selvbetjente biblioteker, der betyder, at du med et lånerkort eller et sygesikringsbevis selv kan låse dig ind.

quote Jeg tror, at folk oplever det lidt som deres eget. Det ligger herude i deres område, og hvor de bor, og så tror jeg, de passer på det.

Torben Povlsen, halinspektør 

Ordningen er faktisk startet på biblioteket i Gjern, og siden har flere og flere kommuner taget de selvbetjente steder til sig.

- Jeg bruger det mindst én gang om ugen, og så når jeg har en reserveret bog, og det kan godt ske flere gange om ugen, siger låner og pensionist, Ruth Kristoffersen.

Halinspektør i Gjern Torben Povlsen har tilsynet med biblioteket i det daglige, når der ikke er personale. Han oplever også, at det bliver flittigt brugt.

VIDEO: Odder Kommune er den eneste østjyske uden selvbetjeningsbiblioteker. Formand for Børn-, Unge- og Kulturudvalget, Anne Bonefeld (V), forklarer her hvorfor. 

- Mange weekender sidder der børnefamilier herinde. Børnene leger og får læst historier, mens andre læser avisen herinde, så det bliver brugt meget, fortæller han.

Faktisk viser det sig også, at brugerne er rigtig gode til at passe på bibliotekerne. Antallet af problemer med tyveri eller hærværk er nærmest ikke eksisterende. Det viser en rundringning til alle østjyske kommuner, som TV 2 | ØSTJYLLAND har lavet.

Også en succes i de store byer

I Gjern har de slet ikke oplevet problemer med det ubemandede bibliotek i den periode, hvor det har fungeret, lyder det fra halinspektør Torben Povlsen, der har tilsynet med biblioteket.

- Jeg tror, at folk oplever det lidt som deres eget. Det ligger herude i deres område, og hvor de bor, og så tror jeg, de passer på det.

Men det er langt fra kun på landet, at de personalefrie biblioteker er en succes. I de store byer i Østjylland er de personalefrie biblioteker populære.

VIDEO: I Them har borgerne været så gode til at bruge biblioteket, at de nu får et medborgerhus. 

- Det, vi ser, er at brugerne har taget det her tilbud til sig. De bruger bibliotekerne uden for den betjente åbningstid i meget stort omfang, siger Susanne Gilling, der er leder af lokalbibliotekerne i Aarhus Kommune.

Faktisk har succesen nået udover landets grænser. Det hører man i Randers.

- Mit indtryk, når jeg kommer rundt i Europa, er at vi er langt fremme på beatet i Danmark. De her tanker har vi haft i mange år, og andre lande kommer til os, siger projektleder på Randers Bibliotek, Henrik Secher Nielsen.

Du kan se mere om selvbetjeningsbibliotekerne i tv-indslaget øverst i artiklen.  

Politibil

Indbrud endte i vild biljagt

Gellerup boligblok

Ny ghettoliste offentliggjort: To er taget af listen

Anders Kühnau

Udvalg vil lukke gymnasium

Henrik Ullum

playNy direktør i SSI advarer: Julen kan blive epidemiens største udfordring

kløvedal

playKløvedals ejendom solgt med klækkelig rabat

Untitled collage (7)

playBorgere skal vælge mellem pest eller kolera som nabo