Nytårsfejring endte med flere fyrværkeriskader

Fire personer, der bor i Region Midtjylland, har fået skadet deres øjne af fyrværkeri. I det hele taget har der været flere skader end sidste nytår

Der blev nytårsaften og -nat registreret 25 øjenskader på landets øjenafdelinger. Heraf er der fire alvorlige øjenskader, der næsten sikkert vil give varige mén.

Det oplyser overlæge Jørgen Villumsen fra Region Hovedstadens øjenafdeling på Glostrup Hospital. Han har indsamlet tal fra øjenafdelingerne i landets fem regioner. 

Læs også Jem & Fix tilbagekalder børnefyrværkeri

Blandt de 25 skadede er 12 børn.

- Stort set ingen af dem, der har fået øjenskader, har brugt beskyttelsesbriller. 23 oplyser, at de ikke havde briller på, mens to muligvis havde det, siger Jørgen Villumsen.

Han hæfter sig ved, at 10 af dem, der har fået skadet deres øjne, ikke selv håndterede fyrværkeri, men blev ramt, da de stod og så på.

Så mange er kommet til skade med fyrværkeri

2017 blev skudt ind med et større antal skader forårsaget af fyrværkeri sammenlignet med sidste år

I alt blev det til 98 anmeldte fyrværkeriskader fordelt over hele landet

Her er et overblik over antallet af anmeldte skader i de fem regioner:

Region Midtjylland: Seks fyrværkeriskader - heraf fire øjenskader
Region Hovedstaden: 55 fyrværkeriskader - heraf 18 øjenskader
Region Syddanmark: 22 fyrværkeriskader - heraf 14 øjenskader
Region Sjælland: 13 fyrværkeriskader - heraf to øjenskader
Region Nordjylland: To fyrværkeriskader - heraf ingen øjenskader

Kilde: Ritzau

Ifølge Region Sjællands opgørelse i hele landet har der været 38 øjenskader. Men her er der også tale om øjenskader af mindre alvorlig karakter, hvor folk har kunnet sendes hjem uden behandling, mener Jørgen Villumsen.

Glostrup Hospital har i en årrække opgjort nytårets øjenskader. Ved den tilsvarende undersøgelse sidste år blev der registreret 10 øjenskader. Men tallene er behæftet med en del usikkerhed, understreger Jørgen Villumsen.

- Man skal passe på med at sammenligne, for det kan være forskelligt, hvad der tælles med år for år, siger han.

I år er der imidlertid mindst fire såkaldte synstruende skader, der med stor sandsynlighed vil give varigt mén med nedsat syn eller andre alvorlige problemer. 

Læs også Pas på - farlige batterier solgt som lovlige

En af de alvorlige øjenskader skete, da en person fik et nedfaldent fragment fra noget fyrværkeri i øjet.

Af øjenafdelingernes samlede tal på 25 registrerede skader handler ni om personer, der er blevet ramt af raketter eller fyrværkeribatterier, der er eksploderet, inden fyrværkeriet er kommet i luften.

En er kommet til skade på grund af et eksperiment med hjemmelavet fyrværkeri. Det er en 10-årig dreng, som havde forsøgt sig med at lave et kanonslag af krudt fra heksehyl.