Ny forskning i myregødning

Aarhus-forskere udvikler ny insektbekæmpelse

Biologer fra Aarhus Universitet har fået 5,8 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion til et forskningsprojekt, der vil undersøge det kemiske indhold og de biologiske effekter af vævermyrernes gødning.

Meget tyder nemlig på, at myrernes efterladenskaber har en gavnlig virkning på de tropiske frugttræer, som myrerne bor i, og samtidig en afskrækkende virkning på skadelige insekter. Og så ser det også ud til at myrerne bruger deres gødning som kommunikationsmiddel.

Vævermyrer i tropiske frugtplantager bruger deres gødning til at sende beskeder til deres myrekollegaer og andre insekter. Forskerne ved, at der foregår en avanceret kommunikation mellem vævermyrer, som kun kan forklares som kommunikation via signalstoffer, altså duftstoffer; men strukturerne af signalstofferne er forbavsende lidt undersøgt.

Derfor vil forskerne i projektet blandt andet lave en kemisk identifikation af de signalstoffer, der er afgørende for myrernes kommunikation, og som ser ud til at virke som et afskrækkelsesmiddel mod skadelige insekter.

En øget forståelse af virkemidlerne kan måske på længere sigt bruges til at producere "kunstig myregødning" som insektbekæmpelse.

- Vi forudser, at vores resultater kan udnyttes til en kommerciel produktion af signalstoffer til semibiologisk bekæmpelse af insekter, siger lederen af projektet, seniorforsker Joachim Offenberg fra Aarhus Universitet.