Nu skal raps spises

Virksomhed i gang med at udvikle nye salatblade

Rapsplanten, der vokser på de danske marker, skal i fremtiden ikke blot bruges til olie og dyrefoder - den skal i vores salat.

Til sommer kan man være heldig at se en helt hvid rapsmark rundt omkring i landet. Og i den lille Odder-virksomhed Knold og Top har man fundet ud af, at den hvide rapsplante kan spises af mennesker:

- Disse blade har en mild og nøddeagtig smag, der gør den velegnet til for eksempel salater, i modsætning til blade fra den gule raps, der får de fleste til at vrænge ansigt på grund af dens meget bitre smag. Bladene fra den hvide raps indeholder desuden nogle af de sunde plantestoffer, der også findes i kål, siger planteforædler og forretningsfører i Knold og Top Erik Tybirk i en pressemeddelelse.

I et nyt forskningsprojekt vil Knold og Top kortlægge rapssalatens sunde plantestoffer og smag sammen med Aarhus Universitet.

- Vi ved fra tidligere forskning, at de plantestoffer, der findes i kål og raps, kan have en sundhedsfremmende effekt og en betydning for grønsagens smag. I projektet vil vi afdække de dybere sammenhænge mellem den nye raps' dyrkningsmæssige egenskaber og dannelsen af de sunde plantestoffer, og hvad de betyder for både den nøddeagtige og den bitre smag, siger erhvervspostdoc ved Aarhus Universitet Marie Grønbæk.

Knold og Top håber, at de hvide rapsblade snart vil være at finde i grøntafdelingerne rundt om i landets dagligvarebutikker, og at der måske kan udvikles et helsekostprodukt ud fra de sunde plantestoffer i rapsbladene.