Nu kan alle østjyske ældre få en plejehjemslæge

Det sker meget sjældent, at noget både er bedre og billigere i ældreplejen

Mere sundhed og tryghed. Færre indlæggelser. Bedre samarbejde mellem læger og plejehjemspersonale. Fordelene ved plejehjemslæger skal være mange. Foto: Liselotte Sabroe - Scanpix (genrebillede)

Ældre, der konstant bliver indlagt og genindlagt. Læger, der bruger halvdelen af deres tid på landevejen. Plejepersonale, der skal forholde sig til 40 forskellige læger.

Det er fortid med ordningen plejehjemslæger, der nu stort set er rullet ud i alle kommuner i Østjylland.

Idéen er ret simpel: Et plejehjem får tilknyttet en fast læge eller et fast lægehus. Ud over at være læger for beboerne, rådgiver og sparrer lægerne også med personalet på plejehjemmet.

Vi lærer af hinanden, vi står sammen, og vi vil allesammen beboerne det bedste.

Bente Markfoged, leder af Plejeboligerne på Bronzealdervej i Odder

Ældre Sagen ser mange fordele

Det betyder blandt andet, at de ældre får en læge og et plejepersonale, der snakker mere sammen og har et større sammenhold, og det kan mærkes, når det gælder plejen for den enkelte beboer. 

Læs også Ældresagen om demens: - Vi er alle en del af løsningen

Ældre Sagen er meget positive over for konceptet, der også betyder, at lægerne kan bruge mere tid på patienterne og mindre tid på at køre frem og tilbage på landevejene.

- Vi er meget positive over for det. Det har rigtig mange fordele. Man får et rigtigt godt samarbejde mellem personale og læger, og det kommer i den grad beboerne til gode. De får en læge, der kommer ud på plejehjemmet en gang om ugen og kender alle beboerne, siger Anna Wilroth, der er seniorkonsulent på plejehjemsområdet i Ældre Sagen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Sundheden og trygheden for beboerne bliver styrket, der bliver færre genindlæggelser og mere sikker håndtering af medicin, lyder det fra Ældre Sagens Anna Wilroth.

Mere tillid og bedre kvalitet

Plejehjemslæger er såkaldte konsulentstillinger, hvor lægerne bliver betalt for at deltage i personalemøder og undervise de ansatte på plejehjemmet.

- Jeg har en langt bedre støtte fra personalet, og kvaliteten i kommunikationen har fået et gevaldigt løft. Det betyder, at jeg indlægger færre beboere og har færre akutte sygebesøg. Når jeg både har kendskab til patienten og personalet, så øger det tilliden og kundskaben, og det skaber bedre kvalitet, siger læge Henrik Idriss Kise, der har sin egen praksis i Sorring ved Silkeborg.

Han er plejehjemslæge for Plejecentret Rødegaard og Sejs Plejecenter og bruger omkring 3 timer om måneden på konsulentdelen.

- Vi er mange læger, der er overraskede over, hvor godt det virker. Vi sparer også ressourcer. Hvis patienterne er samlet på et plejehjem, så skal jeg ikke bruge min tid på at køre rundt til 7 forskellige plejehjem, siger han.

Så mange plejehjemslæger er der i din kommune

  • Favrskov: Alle stillinger er besat
  • Norddjurs: Alle stillinger er besat
  • Odder: Alle stillinger er besat
  • Skanderborg: Alle stillinger er besat
  • Horsens: 10 ud af 16 stillinger er besat
  • Syddjurs: Alle stillinger at besat
  • Aarhus: 42 ud af 50 stillinger er besat
  • Silkeborg: 19 ud af 21 stillinger er besat
  • Randers: 10 stillinger ud af 22 er besat
  • Samsø: Samsø Kommune har ikke ansat plejehjemslæger. Kommunen har et plejecenter, som bruger øens to praktiserende læger.

Kilde: Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Region Midtjylland

Større tryghed for beboerne

Birgit Pilgaard har boet i Aarhus Kommune i 79 år. I de seneste 6 måneder har hun været beboer på Plejehjemmet Kløvervangen i Skødstrup. 

Plejehjemmet er et af de første i landet, der fik tilknyttet et fast lægehus, og Birgit Pilgaard er glad for ordningen.

- Jeg har fået tør hud, og det klør og kradser. Så nu er jeg i behandling, og jeg er godt støttet af sygeplejerskerne her. De er mellemleddet til min læge, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Emma og Peder bor på plejehjem: - Det går ikke med mindre personale

To læger fra Skødstrup Lægepraksis er med i ordningen, der blandt andet indebærer, at en læge kommer på plejehjemmet hver onsdag formiddag. 

- Så taler sygeplejerskerne med lægen, om der er nogen, der skal have nogle andre piller eller noget andet medicin. Lægen kender rutinerne og ved, hvor stuerne ligger, siger Birgit Pilgaard og fortsætter:

- Hvis man gerne vil have pårørende med, så er det også rart, at man ved, det er en fast dag. Det er også en fordel for personalet. Det er en fordel for alle.

Nyt sammenhold på tværs af fag

I Odder oplever leder af Plejeboligerne på Bronzealdervej, Bente Markfoged, et nyt sammenhold mellem de plejehjemsansatte og lægerne.

- Vi er meget, meget glade for det. Vi lærer af hinanden, vi står sammen, og vi vil allesammen beboerne det bedste. Den faglige sparring giver stor forståelse og respekt for hinanden, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Selv om man er kommet på plejehjem, så er man stadig et individ med fuld ret til at bestemme over sig selv.

Lise Høyer, formand, Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Midtjylland

Jo flere beboere, der får en plejehjemslæge, jo større er sandsynligheden for, at vi plejehjemspersonalet kan få løftet deres faglighed, lyder det fra Bente Markfoged 

Hun håber, at alle 60 beboere i Plejeboligerne på Bronzealdervej vil skifte til en af plejehjemslægerne i Odder.

- Der har været stor udskiftning af de praktiserende læger i Odder, så det er ikke fordi, at de ældre kender dem, der er her så godt. Vi får også beboere fra andre kommuner, som alligevel skal skifte læge, og så er det jo godt, at man kan anbefale en plejehjemslæge, siger Bente Markfoged. 

Det er en god nyhed for det danske sundhedsvæsen, lyder det fra plejehjemslæge Henrik Idriss Kise. Foto: Dagens Medicin

De ældre bestemmer selv

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Midtjylland, Lise Høyer, understreger, at de ældre selv kan vælge, om de vil en have en plejehjemslæge, eller om de vil beholde deres egen læge. 

- Det er heldigvis frivilligt, om man vælger en plejehjemslæge. Selv om man er kommet på plejehjem, så er man stadig et individ med fuld ret til at bestemme over sig selv. Som læge vil man også gerne følge patienter fra vugge til grav, men der er nogle fordele, der opvejer ulemperne. siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Med en plejehjemslæge skal personalet ikke forholde sig til 20 forskellige læger, og som læge kan man nå at gribe ind på et tidligere tidspunkt, fordi man kan tage ting i opløbet. Man kan forebygge indlæggelser, fordi man kan se ting på et tidligere tidspunkt.

Læs også Aarhusianske plejecentre får faste læger

Ordningen med plejehjemslæger løber foreløbig til udgangen af 2019. Henrik Idriss Kise, der er plejehjemslæge for Plejecentret Rødegaard og Sejs Plejecenter, håber helhjertet, at ordningen vil eksistere i mange år frem. 

- Nogle af mine kollegaer er bekymret for, at det her udløber i 2019, og det vil være rigtig ærgerligt, hvis det siver ud. Sådan en ordning skal hele tiden holdes ved lige, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Plejehjemslæger er et resultat af en aftale mellem Region Midtjylland, de midtjyske kommuner og Praktiserende Lægers Organisation i Midtjylland.