Naturen er en krudttønde

Politi og beredskab advarer mod åben ild

Arkivfoto

Midt og Vestjyllands Politi og Beredskabsstyrelsen advarer nu mod brug af åben ild i naturen. Vegetationen er nemlig knastør efter nogle forårsmåneder med meget lidt nedbør.

- Der er grund til at opfordre til den yderste påpasselighed, når man færdes i naturen, lyder advarslen fra Midt- og Vestjyllands Politi

- Smid ikke tændte cigaretter eller andre gløder i naturen. Det kan have alvorlige konsekvenser med sløset omgang med gløder, og politiet vil i givet fald skride ind ved overtrædelse af bestemmelserne, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Tørt trods udbredt snefald

Og Beredskabsstyrelsen stemmer i:

- Selvom Danmark har fået sne, og vejret har været vinteragtigt i marts, har sol og frost bevirket, at planter, træer og buske er tørre og har meget let ved at brænde, lyder advarslen fra Beredskabsstyrelsen.

Tal fra DMI viser, at der blot er faldet 9 mm nedbør i marts måned. Samtidig har frosten i jorden gjort det svært for planter at trække væske op af jorden

Det er de enkelte kommuner, der beslutter, om der skal udstedes et egentligt forbud mod afbrændinger. Derfor bør man holde øje med sin kommunes hjemmeside før man brænder haveaffald eller lignende af.

 

Gode råd mod naturbrand

For at undgå, at der opstår brande i naturen, opfordrer Beredskabsstyrelsen til, at man følger følgende råd:

 

- Smid ikke cigaretskod, aske, gløder og lignende i naturen

- Brug dertil indrettede bålpladser, hvis du skal tænde et bål eller grill

- Vær opmærksom på bålet og forlad det ikke, før det er helt slukket

- Ring 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude

- Hold øje med kommunens hjemmeside vedr. evt. afbrændingsforbud

 

Alarmcentralerne har i de første 3 dage i april allerede kaldt brandvæsenet ud til 77 naturbrande landet over. Til sammenligning rykker brandvæsenet i gennemsnit ud til godt 250 naturbrande om måneden i perioden april til september.

Kilde: Beredskabsstyrelsen og Midt- og Vestjyllands Politi