Natarbejde giver ikke brystkræft

Århusianske forskere afliver tesen om at natarbejde giver kvinder en øget risiko for at få brystkræft.

Foto: Colourbox

Kvinder med natarbejde behøver ikke være bange for, at de har større risiko end andre for at få brystkræft.

Ifølge et hold forskere fra Arbejdsmedicinsk Klinik ved Århus Universitetshospital er der ikke videnskabeligt belæg for, at risikoen for at få brystkræft stiger, hvis man arbejder om natten.

Forskerne fra Arbejdsmedicinsk Klinik har gennemgået ni store epidemiologiske undersøgelser om brystkræft og natarbejde, og resultatet er netop offentliggjort i det internationalt anerkendte arbejdsmiljøtidsskrift OEM.

- Forskningen viser, at kvinder, der arbejder om natten, ikke skal være bekymrede for at få brystkræft på grund af deres natarbejde, siger overlæge Henrik Kolstad, der står i spidsen

for forskerholdet.

Antagelsen om at natarbejde kunne være årsag til, at flere kvinder får brystkræft, bygger på en mistanke om, at arbejde i elektrisk lys om natten hæmmer døgnhormonet melatonin og dermed øger risikoen for at få brystkræft.

Bekymringen for, at dette skulle være tilfældet, beror indtil nu alene på resultater fra dyreforsøg.

De århusianske forskere har heller ikke kunnet påvise sammenhæng mellem risikoen for brystkræft og antallet af år, en kvinde har haft natarbejde.

- Der er ikke videnskabeligt belæg for at advare mod langvarigt natarbejde for at forhindre brystkræft. Risikoen for brystkræft stiger ikke med det antal år, man arbejder om natten, siger arbejdsmedicineren.