Musik helt fra bunden

Lydkunstner bygger selv instrumenterne

27:33

1 af 2

Kan man komponere musik på en gammel dampmaskine og noget Mekano-legetøj? Eller hvad med et lysbilledapparat? Det er i hvert fald hvad aarhusianeren Morten Riis har gjort.

Han forsker i lyd ved Aarhus Universitet og er leder af Det Jyske Musikkonservatoriums afdeling for elektronisk musik. Men selvom han har beskæftiget sig med computermusik i mange år, skal der mere til at udfordre hans kunstneriske jeg.

Derfor begyndte han at bygge sine egne instrumenter af gamle maskiner, og komponere musik ud fra de naturlige mekaniske lyde maskinerne frembringer.

Det fortæller han om torsdag i programmet Kulturkampen.

- For mig er problemet med computermusik, at det er meget let. Alting er ligesom givet for én: Man trykker bare på en knap, og så kommer der lyd ud, og der er andre, der har lavet den her computer for én. Og det var meget utilfredsstillende for mig som kunstner. Jeg ville gerne tilbage til et udgangspunkt, hvor man selv konstruerer det hele. Selv er herre over alle processer, siger han.

- Det er en form for refleksion over computerens rolle i dag. Og den måde, som den digitale teknologi fuldstændig har infiltreret den måde vi lever på. Man fokusere ekstremt meget på indholdet og ikke så meget på mediet i dag. Og det her er ligesom et forsøg på at gøre opmærksom på, hvad de digitale medier egentlig betyder for den måde, vi forstår os selv som mennesker i en samtid på, siger han.

Et af Morten Riis' værker kan fra i dag opleves på SPOR festivalen i Aarhus. En festival, der sætter fokus på lyd - og tonekunst.

Du kan også se Morten Riis fortælle om sine værker torsdag i Kulturkampen. Det er kl. 19.50.

Se hele udsendelsen i videoen øverst på siden.