Mulle er spastiker: Hun vil bryde tabuerne med gode grin

Mulle Skouboe oplever, at mange ikke ved, hvordan de bør opføre sig over for handicappede. Hun vil gerne gøre folk klogere på det spørgsmål

02:53

Det kan godt være, at vi ser lidt anderledes ud og har større armbevægelser end gennemsnittet, men I skal ikke behandle os på en anden måde.

Sådan lyder det overordnede budskab fra Mulle Skouboe, der tager rundt og holder foredrag for at bryde tabuerne omkring det at være spastiker.

- Der er så mange uvidende mennesker, der sidder derude og  dummer sig, fordi de prøver på at være flinke, men det behøver de slet ikke være, siger Mulle Skouboe og uddyber:

- Vi er ligesom alle jer andre. Vi er hverken bedre eller værre. Vi har bare større armbevægelser. 

Læs også Kun 17 læger med handicap-adgang har plads til Peter

Mulle Skouboe fortæller med et glimt i øjet, at de store armbevægelser kan bruges som en god undskyldning:

- Jeg plejer at sige det sådan, at hvis jeg ikke kan li' personen og kommer til at slå vedkommende ned, så har jeg altid den gode undskyldning, at det er, fordi jeg får en spasme, siger hun.

Mulle Skouboe har ingen problemer med at bruge sig selv i jagten på folks grin. Hun mener, at grin kan være med til at bryde tabuerne.

- Jeg kan godt li' selv at grine, og jeg gør det meget. Jeg kan godt li' at gøre andre glade, og det føler jeg, jeg gør ved – jeg vil ikke sige, at jeg udstiller mig selv – men det gør jeg jo alligevel et eller andet sted. Det kan jeg godt li'. Det er okay, siger Mulle Skouboe.

Hun håber, at grinene kan være med til at nedbryde den barriere, som hun ofte ser.

- Jeg synes, at der er mange, som er bange for handicappede. Vi  er altså ikke så farlige. Vi smitter ikke, og vi bider ikke. Jeg vil sige det sådan, at vi minder lidt om muskelhunde – vi kan godt se farlige og brutale ud, men indeni er vi meget, meget nuttede og søde mennesker, siger Mulle Skouboe.

Du kan se hele interviewet med Mulle Skouboe øverst i artiklen. 

02:21

Teater Katapult i Aarhus har forestillingen Splastic på programmet, hvor den ene skuespiller er spastiker. 

Luk video