Minister vil begrænse antallet af udenlandske studerende

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) vil begrænse antallet af udenlandske studerende på danske uddannelser

Foto: Søren Bidstrup - Scanpix

Der skal ske en opbremsning i antallet af udenlandske studerende på danske uddannelser.

Det mener uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), efter at han har fået foretaget en ny undersøgelse i ministeriet.

Den viser, at kun omkring hver femte af de nyuddannede fra engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne er i arbejde i Danmark to år efter, at de har færdiggjort deres uddannelse.

Læs også Udenlandske studerende smutter stadig: Rapport kritiseres

- Vi kan se, at antallet af udenlandske studerende, der kommer hertil for at få en uddannelse betalt af det danske skatteborgere, er steget markant de senere år. Men det er alt for få, der bliver og bidrager til Danmark bagefter. Derfor er der brug for at skrue ned for optaget, siger Søren Pind i en pressemeddelelse. 

Stand i Bratislava

TV 2 | ØSTJYLLAND har tidligere beskrevet, hvordan eksempelvis VIA University har haft en stand ved uddannelsesmesser i Bratislava for at lokke unge studerende til – da efterspørgslen på VIAs uddannelser ikke var stor nok blandt danske elever. 

Læs også Østjyske uddannelser jagter udenlandske studerende

Dengang efterlyste flere folketingspolitikere handling, og det kommer der altså nu.

Minister Søren Pind har nemlig i samråd med erhvervsakademierne og professionshøjskolerne besluttet at reducere optaget af udenlandske studerende med omkring 25 procent i 2017. Det svarer til cirka 1.600 studerende sammenlignet med 2015. 

00:38

VIDEO: Hos VIA University College modtages beskeden fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) med blandede følelser. Se et interview med direktør enfor VIA Erhverv, Konstantin Lassithiotakis.

Luk video

- Det giver ikke mening at tage så mange udenlandske studerende ind på vores uddannelser, som så rejser hjem, når de er færdige med at læse her. Det her er første skridt til at sørge for, at vi kun tager det antal studerende ind udefra, som Danmark reelt set har gavn af. Det er ikke meningen, at vores uddannelsessystem skal uddanne unge fra hele Europa, siger Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) i pressemeddelelsen. 

Læs også Politikere vil handle mod udenlandske studerende

Læs også Minister om flere udenlandske studerende: Stærkt bekymrende