Lumbs store beslutning

Den tidligere AGF'er valgte familien

Telefonen ringer, mens Michael Lumb sidder i sin have i Aarhus. Sommeren er stadig en måned fra sit klimaks, og de seneste dage har midsommervejret været typisk dansk. Alligevel er den tidligere landsholdsspiller gået i haven.

Navnet på mobiltelefonens skærm er ikke ukendt. Tværtimod. Det har stået der mange gange før. Med alle slags samtaler til følge. Nogle gange med trivielle, hverdagsagtige spørgsmål - andre gange med epokegørende og altforandrende nyheder. Denne gang er opkaldet som sådan ikke epokegørende. Men det er beslutningen, der følger med.

Michael Lumbs agent Ivan Marko Benes er i den anden ende af røret. Han har noget at fortælle den indfødte aarhusianer, der de seneste år har levet et nomadeliv i Rusland, Holland, Tyskland og Danmark.

- FC Vestsjælland vil have dig. Du skal tage en beslutning, lyder den nedkogte meddelelse fra agenten, der i 2010 hjalp en ung Lumb til en millionkontrakt blandt superstjerner og russiske egoister i storklubben Zenit Skt. Petersborg.

Det svære, klassiske valg

Det er sankthansaften 2013, da Michael Lumb lægger på efter samtalen med Benes i haven, og snart brænder bålene overalt. Også på fodboldspillerens pande er temperaturen steget. Han ved, at han har et svært valg foran sig. Et klassisk valg, som tusindvis af danskere - fra farmaceuter over frisører til fodboldspillere - står overfor i løbet af deres 20'ere eller 30'ere. Nu rammer det Lumb i en alder af 25 år.

- Jeg syntes, det var svært. Jeg syntes virkelig, det var svært. Jeg sad til det sidste og vægtede for og imod, fortæller den tidligere AGF-profil i dag.

Det er valget mellem familie eller karriere - og hvad der på dette stadie i livet skal prioriteres - Lumb tumler med.

- 'Hvad vægter jeg højest? Er det virkelig fodbolden lige nu'?. Det er ikke fordi, jeg ikke vægter fodbold højt, for det gør jeg. Men jeg synes også, at det er på tide, at min søn får lov at falde lidt til ro, og at jeg selv for den sags skyld får lov til det samme, siger venstre backen til sig selv.

Kæresten ville hjem

Sammen med kæresten Sofie har Michael Lumb i tre-et-halvt år rejst Europa tyndt med fodbolden som omdrejningspunkt. I fire forskellige lande har de to opbygget midlertidige hjem.

To år inden samtalen i haven fik den lille familie et tredje medlem, da sønnen blev født. Hans ankomst vender op og ned på lidt af hvert og fører i sidste ende Michael Lumb direkte til dilemmaet, han står i sankthansaften.

- Min søns mor ville flytte hjem uanset hvad. Hun synes det var på tide, at der faldt lidt ro på tingene.

Derfor står Michael Lumbover for et valg. Valget mellem identiteten som professionel udlandsfodboldspiller med alt hvad dertil hører af spænding, udfordringer og penge - og et mere stille liv i Danmark hos en Superliga-oprykker, men med familien omkring sig.

- Sad jeg i et andet land og kun så min søn to eller tre gange om året, ville jeg så hænge sammen som person, og ville jeg overhovedet kunne præstere på fodboldbanen? De to ting hænger normalt sammen, lyder en af de vigtigste overvejelser, Lumb går igennem.

Den helt rigtige beslutning

Sankthansbålene er for længst brændt ud, da Michael Lumb en måned senere fortæller BT om sit store dilemma. Venstre backen har netop debuteret med succes for FC Vestsjælland på Brøndby Stadion, og han står foran en kamp mod hjerteklubben fra hjembyen, dagens hjemmebanedebut mod AGF.

Som den opmærksomme læser har regnet ud, mundede Lumbs dilemma ud i et 'ja tak' til familien, Danmark og FC Vestsjælland.

- Skulle min søn bo hjemme i Danmark med sin mor, ville jeg også være dér, fortæller Lumb om sin beslutning.

- Jeg kunne mærke, at jeg gerne ville hjem. Det er jeg kommet, og det er jeg rigtig glad for. Jeg nyder hver eneste dag. Det er dejligt at være hjemme igen, fortsætter den glade aarhusianer.

'En oplevelse for livet'

Han kan nu se tilbage. Ikke bare på en sommer med store forandringer, men også på et udlandsophold, der med Lumbs egne ord har været både 'turbulent, spændende og lærerigt'. Han har prøvet alt fra en træningslejr i Dubai, hvor ikke én eneste af holdkammeraterne i Zenit talte til ham, til lejeophold med blandet succes overalt i Nordeuropa.

Alligevel er smagen i munden god. Michael Lumb rejste ud, tog på eventyr og returnerede tre-et-halvt år ældre. Han tog ud for at spille fodbold, men spilletiden var begrænset. Derfor er det andre oplevelser, han har med sig hjem.

- Jeg har aldrig fortrudt mit skifte til Zenit. Aldrig. Jeg synes, det har været pissefedt. En oplevelse for livet, som jeg ikke ville have været foruden. Jeg er blevet stærkere mentalt. Jeg har fået hår på brystet, og jeg har lært at stå på egne ben i en ung alder. Endda i et land, hvor jeg er den eneste danske fodboldspiller, der nogensinde har været, siger Lumb, der kun fortryder at han ikke tog bedre og mere velovervejede beslutninger i forbindelse med sine lejeophold.

Nu har en beslutning - endda en velovervejet én - ført Michael Lumb til FC Vestsjælland. Der er kommet ro på både fodbold- og familielivet. Så meget ro, at et nyt eventyr uden for landets grænser engang i fremtiden ikke kan udelukkes.

Den glade aarhusianer tager også telefonen næste gang. Uanset om han er i haven eller ej.