Lige så mange indbrud i julen som sidste år

Antallet af anmeldte indbrud er på niveau med sidste år, lyder meldingen fra Rigspolitiet

Der er stadig mange tyve, som bryder ind i folks hjem i julen. Heldigvis er der dog sket et fald i antallet de seneste år. Foto: Colourbox

Julen er hjertenes fest, men desværre over tyvenes. Rigtig mange indbrud finder sted i juledagene, hvor mange er rejst udenbys for at besøge familien. Og i år er der lige så mange indbrud som tidligere.

Sådan lyder det fra Rigspolitiet.

Årene er ikke direkte sammenlignelige, da helligdagene jo falder forskelligt. Men det ser ud til, at vi ligger på samme niveau, som det vi så sidste år.

Lars Mortensen, Rigspolitiet

Rigspolitiets opgørelse over indbrud i julen viser nemlig, at antallet af anmeldte indbrud i år ligger på niveau med sidste år. Der er indtil nu i perioden fra den 20. december og frem til lørdag morgen anmeldt 335 indbrud landet over.

- Årene er ikke direkte sammenlignelige, da helligdagene jo falder forskelligt. Men det ser ud til, at vi ligger på samme niveau, som det vi så sidste år, siger vicepolitiinspektør Lars Mortensen fra Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet.

Læs også Gode råd fra politiet: Sådan snyder du tyven til jul

Antallet af indbrud i julen faldt dog markant sidste år, og det var det laveste i flere år. Antallet af indbrud er generelt faldet betydeligt de seneste år.

I de første tre kvartaler af 2017 blev der således registreret 38.257 anmeldelser om indbrud mod 43.165 i samme periode sidste år. Antallet af indbrud i privat beboelse i hele 2016 var i forvejen det laveste siden 2007.

Her har tyvene slået til

Politiet har fra 20. december til søndag morgen modtaget 335 anmeldelser om indbrud landet over.

Her er en opgørelse over antallet af indbrud i de enkelte politikredse. 

Fire politikredse har oplyst om i alt seks anmeldelser om indbrud søndag morgen. De er udeladt i nedenstående opgørelse, så opgørelsen for alle kredse dækker perioden 20. - 23. december.

* Nordsjælland: 53
* Midt- og Vestsjælland: 51
* Københavns Vestegn: 34
* Østjylland: 31
* København: 28
* Sydøstjylland: 26
* Syd- og Sønderjylland: 26
* Fyn: 26
* Sydsjælland og Lolland-Falster: 25
* Midt- og Vestjylland: 20
* Nordjylland: 9
* Bornholm: 0

Kilde: Rigspolitiet

Allier dig med naboen

Og hvis du også godt kunne tænke dig at undgå indbrud, så er politiet ude med flere god råd til, hvordan man bedste sikrer sit hjem.

02:06

VIDEO: Martin Rasmussen er 40 år og tidligere indbrudstyv. Her giver han gode råd til politiet og private for at forebygge indbrud i private hjem.

Luk video

- Man kan gøre flere ting for at gøre sit hjem så uattraktivt, at tyven melder hus forbi. Konkret erfaring viser, at tyvene konsekvent går efter helt mørklagte huse, hvor det er tydeligt, at ingen er hjemme. Derfor er et godt råd, at du tænder et par lamper, så det ser ud som om, du er hjemme, og eventuelt også lader radioen køre, siger leder af forebyggelse Gert Bisgaard fra Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Hvis borgerne samtidig hjæper hinanden ude på villavejene, så er der stor chance for, at tyven går videre. 

Et af de bedste værn mod tyven er nabohjælp, så allier dig gerne med familien på den anden side af hækken. De vil sikkert hellere end gerne gå julefedtet af på en tur rundt i området.

Gert Bisgaard, Østjyllands Politi

- Et af de bedste værn mod tyven er nabohjælp, så allier dig gerne med familien på den anden side af hækken. De vil sikkert hellere end gerne gå julefedtet af på en tur rundt i området. Man kan også lave aftale om, at naboens gæster parkerer i ens indkørsel, eller at naboen smider en del af juleskraldet ud i ens affaldsspand. Det er også med til at fortælle tyven, at nogen er hjemme, siger Gert Bisgaard.

I Østjyllands politikreds er hele 22.500 husstande tilmeldt nabohjælp. Det viser den seneste opgørelse fra Det Kriminalpræventive Råd. På landsplan er det 219.500 husstande.