Letbanen larmer: Det lyder som et instrument uden god lyd

Letbanen i Aarhus støjer i vinden, men det skal der nu laves om på

01:30

De fleste, der har deres daglige gang langs Letbane-byggeriet i Aarhus har bemærket, at der kommer nogle lidt specielle lyde fra ledningerne i ny og næ.

Lydene opstår, fordi der er ophængt to køreledninger klos op ad hinanden, og de slår sammen, når det blæser.

- Det er ligesom en streng på et instrument, bare uden en god lyd. Det er lidt en fjedrene lyd, jeg ved ikke hvordan, man ellers skal forklare det, siger Kasper Hovmand, nabo til Letbanen. 

Læs også Ny aarhusiansk letbane kan give huspriserne et boost

Aarhus Letbane beklager problemet. Nu er der 500-1.000 små afstandsstykker, der skal sættes på, så lyden ikke forekommer længere.

- Det er en lille stærk clips, der bliver sat på, som i princippet sidder ned over køretrådene, som slår sammen, og som holder dem i en fast afstand. Og når de bliver holdt på en fast afstand, kan de heller ikke slå sammen, siger Jørgen Hansen, anlægschef hos Aarhus Letbane. 

Det er leverandøren, der efterfølgende har konstateret, at køreledningerne ’svirper’, og så er de blevet gjort opmærksomme på, at man kan få sådan en clips, der holder støjen væk. Lidt irriterende at det først blev opdaget efter at ledningerne blev sat op, mener anlægschefen. 

Læs også Torben kørte sporvogn: I dag fik han første tur med letbanen

- Vi kunne jo godt have foretrukket, at han havde været bevidst om det fra starten, så han havde haft dem i lommen, når han nu hang det op, siger Jørgen Hansen.

Problemet er udbedret inden påske, lover han.

Aarhus Letbane har modtaget i alt otte henvendelser, hvor privatpersoner klager over lyden fra Letbanen. 

Se - og hør - mere i videoen øverst i artiklen.