Kritik af minister i kuttersag

Lykketoft giver opsang til justitsministeren

Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) går nu i rette med justitsminister Morten Bødskov (S) i sagen om manglende svar på spørgsmål stillet af folketingsmedlem Hans Kristian Skibby (DF).

Lykketoft kritiserer justitsministeren for ikke at have svaret rettidigt på spørgsmål omkring coasteren Vingas påsejling af en fiskekutter fra Grenaa i januar 2011. Påsejlingen kostede to Grenaa-fiskere - en far og søn - livet. Det skriver Berlingskes Nyhedsbureau.

Det er 17 uger siden, folketingsmedlem Hans Kristian Skibby stillede en række spørgsmål til ministeren angående forliset. Svarfristen for denne type spørgsmål er fire uger. Efter 12 uger uden noget som helst svar - eller angivelse af, hvornår et svar kunne foreligge - klagede Skibby til Folketingets formand.

Har intet hørt

Hans Kristian Skibby har fortsat ikke hørt fra Justitsministeriet, og han finder det helt på sin plads med en opsang fra Folketingets formand til ministeren.

- Jeg synes, det er uforskammet, at justitsministeren ikke har svaret på mine spørgsmål. Ministrene er folkestyrets tjenere, og jeg begriber ikke, hvorfor vi har de regler om svarfrist, hvis de alligevel ikke bliver overholdt, siger Hans Kristian Skibby til Berlingske Nyhedsbureau.

- Mine spørgsmål skal bidrage til at afklare, om der er brug for at ændre søsikkerhedsloven, siger Hans Kristian Skibby.

Ikke den eneste

Han er ikke det eneste folketingsmedlem, der er utilfreds med justitsminister Morten Bødskovs måde at besvare spørgsmål på.

- Det handler om, at vi ikke skal lovgive i blinde. Hvis vi skal have en politisk debat på et sagligt og fagligt grundlag, så har vi brug for, at der bliver svaret på det, vi spørger om. Når justitsministeren på mere end halvdelen af vores spørgsmål ikke svarer til tiden, så får man indtrykket af, at det er en helt bevidst strategi, siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen (V) til dr.dk.

 

Han henviser til Folketingets statistik over folketingsårets første kvartal, der viser, at justitsministeren er den minister med flest spørgsmål, der ikke er besvaret inden for tidsfristerne.

Berlingske Nyhedsbureau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra justitsministeren, der holder vinterferie. Ministeriets kommunikationschef Emil Melchior oplyser, at ministeren i næste uge er klar med et svar på en henvendelse fra Folketingets udvalg for forretningsorden, der har stillet spørgsmål omkring ministeriets svartider.