Kjeld Holm fortæller om sin jul

Sådan holder biskoppen i Aarhus Stift jul

Kjeld Holm har været biskop i Aarhus Stift i mere end 20 år. Her fortæller han om, hvordan han fejrer jul.

- Juleaften er med gaver, god mad, hygge og fællesskab. Sådan har vi gjort det i mange år, og det er bundet meget til nogle vaner og traditioner, siger Kjeld Holm, der stopper som biskop til sommer.

Han holder jul med sin nærmeste familie, hvor der bliver danset om juletræet, sunget sange og delt gaver ud, mens menuen står på flæskesteg og and.

- Vi synger også, mens vi er til bords. Her synger vi et bestemt vers fra en salme, der hedder Fra himmelen højt kom budskabet her. Det er måske lidt specielt, men vi har jo denne tilknytning til kirken og kristendommen, siger Kjeld Holm.

Han mener, at traditioner er en vigtig del af julen for mange.

- Juleaften er jo meget, meget knyttet til nogle ganske bestemte traditioner, og jeg tror, at langt de fleste familier har det sådan, at den her jul helst skal ligne den foregående, og den foregående skal helst ligne den, der var inden den, siger Kjeld Holm.

For ham har det at gå i kirke i julen været en fast tradition, hvor han blandt andet gennem mange år tog sin yngste datter med til gudstjeneste i en kirke et sted i Aarhus Stift Juleaften.

Kjeld Holm fortæller, at der i selve juledagene ikke er mange arbejdsopgaver for en biskop, men at han i år står han for højmessen juledag i Aarhus Domkirke.

- Som biskop er julen ikke særligt belastet. Det er mere adventstiden. I december har jeg haft 10-11 gudstjenester. To hver søndag, og en enkelt søndag havde jeg endda tre. Men selve juledagene er ikke særlig voldsomme for mig, siger Kjeld Holm.

I år er det sidste gang, at han skal holde jul som biskop.

- Næste år vil være en anden måde, at vi skal fejre jul på. Det vil være første gang i 41 år, hvor jeg ikke har en eller anden forpligtigelse i julen, og det bliver noget andet, men det er ikke noget, jeg hverken frygter eller spekulerer på, siger Kjeld Holm, der fremhæver fællesskabet som værende meget karakteristisk for julen.