Jordemødre går fra de fødende

Jordemødre i Horsens og Randers klarer flere fødsler ad gangen

På fødeafdelingerne i Randers og Horsens kniber det til tider med at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorg om, at der kontinuerligt bør være en jordemoder hos den fødende.

Ifølge DR Østjylland har kun omkring tre ud af fire fødende i Horsens har en jordemoder hele tiden hos sig, når fødslen er i den såkaldte aktive fase - altså når den fødende er ved at være omkring 4 cm åben, og der er kort tid mellem veerne. Det anslår chefjordemoder Lisbet Drevs.

- Det er ærgerligt, for det bør der være hos alle. Flere undersøgelser viser, at det forbedrer forløbet helt fantastisk for den fødende, hvis der er en jordemoder hele tiden, forklarer hun.

Tæller som fravær
Hvis en jordemoder er væk fra den fødende i over 15 minutter, tæller det som fravær. Men jordemødrene i Horsens har meget at se til, og det kan betyde, at de er længere tid væk.

Mange nervøse gravide tropper nemlig op på fødeafdelingen og vil gerne tilses af fødegangens jordemødre.

- Fordi vi ikke rigtig har fødselsforberedelse, er de mere nervøse, så jordemødrene har flere opgaver, de skal tage sig af og må derfor forlade en, der er i aktiv fødsel, i ny og næ for at gå hen til en anden gravid, der lige er kommet ind og som der skal snakkes med og lyttes på, siger Lisbet Drevs.

Ekstra jordemødre er der dog ikke råd til.

- Det har vi ikke på grund af økonomi. Hvis vi skulle have en jordemoder mere døgnet rundt, ville det koste, og vi er nødt til at sige, at vi er en akutafdeling, og akutafdelinger kan man ikke bemande efter spidsbelastninger. Der normerer man så godt som muligt, så man ikke ryger ud i spidsbelastninger, forklarer Lisbet Drevs.

Flere fødende ad gangen
På fødeafdelingen i Randers skal en jordemoder ofte varetage omsorgen for flere fødende samtidig. Det skriver Region Midtjylland til Sundhedsstyrelsen, som DR Østjylland har fået aktindsigt i.

Chefjordemoderen i Randers forklarer, at det skyldes, at jordemødrene også skal tilse de gravide, som henvender sig med bekymringer og de, som er blevet henvist til en akut undersøgelse.

- Vi tilstræber, at der er en jordemoder tilstede i den aktive fødsel, og det er der også i en høj procent del af fødslerne.  Men hos os er fødegangen også et akutambulatorium, hvor kvinderne kommer ind, hvis de har mærket mindre liv eller der er noget andet, der skal undersøges nærmere. Det giver uro og betyder også, at en jordemoder, der passer en fødende, nogle gange er nødt til at gå fra den fødende for at tilse en af de ambulante kvinder, forklarer chefjordemoder Lone Neumann.

Et ambulatorium ville kunne afhjælpe problemet, men p.t. er der ikke råd til det.

- Det ville ellers være den bedste af alle verdener, siger Lone Neumann.

Kilde: DR Østjylland