Institutioner står halvtomme

Halvdelen af pladserne på døgninstitution i Grenaa står tomme

I mange år har der været for få pladser på landets sikrede institutioner. Men lige nu står op mod halvdelen af pladserne pludselig tomme.

Sådan er situationen også på den sikrede døgninstitution Grenen i Grenaa. Til stor forundring for forstander, Lars Emil Andersen.

- Halvdelen af vores sikrede pladser står tomme lige i øjeblikket. Det er meget usædvanligt, siger han til DR Østjylland.

12 ud af 25 pladser på Grenen er ledige. En situation, som er fuldstændig uvant. Problemet plejer i stedet at være en overbelægning af unge kriminelle.

Og Grenen er ikke alene om at have tomme pladser nu. Rundt om i landet er en fjerdedel af pladserne på de sikrede institutioner blevet ledige. Det undrer også formanden for socialpædagogerne i Østjylland, Verne Pedersen.

- Det er meget mærkeligt, synes jeg. Især fordi vi jo har fået sænket den kriminelle lavalder til 14 år. Dermed burde vi teoretisk set få flere unge ind på de sikrede pladser, forklarer Verne Pedersen.

Ingen entydig forklaring

Ingen af de to kan give en entydig forklaring på, hvorfor der pludselig er færre unge, der bliver sendt til en sikret plads. Men begge peger på, at kommunerne i højere grad skal spare og derfor fravælger de sikrede og forholdsvis dyre pladser.

- Vi har en meget, meget lavere efterspørgsel fra de anbringende kommuner, end vi nogensinde har set før, fortæller forstander Lars Emil Andersen.

Han er bekymret over kommunernes prioritering, som han forudser kan blive dyrere i den sidste ende. Han frygter nemlig, at en konsekvens kan blive øget kriminalitet blandt de unge, der har brug for støtte og hjælp.

Også formanden for socialpædagogerne i Østjylland har oplevet tendensen med, at kommunerne fravælger de sikrede institutuioner, som hører ind under regionerne.

- Det er jo det, vi ser ske på det sociale område. Kommunerne vil løse det selv, og de vil løse det billigere, siger Verne Pedersen.

Efter planen skulle Danske Regioner, der driver de sikrede institutioner, have udbygget antallet af sikrede institutioner, så der i 2012 var 177 pladser mod 145 nu. Men nu bliver nogle af byggeplanerne enten stoppet eller udskudt.

Kilde: DR Østjylland