Ikke kun til astronauter

Intelligente strømper kan bruges af hospitalspatienter

02:10

1 af 2

Det er ikke kun astronauter, der får glæde af de nye intelligente strømper, som teknologivirksomheden Ohmatex i Skejby har udviklet til ESA - Den Europæiske Rumorganisation.

Strømperne, der kan levere nøjagtige data om astronauternes muskler og væskebalance i benene, skal også bruges af tusindvis af patienter på sygehusene herhjemme:

- Der er en del sygdomme, hvor en del af komplekset er væskeophobning i kroppen - det kan være nyresvigt, det kan være hjertesvigt, det kan være gravide, der har komplikationer i forbindelse med graviditeten, siger Michael Hasekam, der er professor på Aarhus Universitet, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Læs også: Står bag intelligente strømper

Strømpen kan i fremtiden give lægerne mulighed for at give en mere effektiv behandling, og mange patienter vil kunne gå derhjemme og selv holde øje med deres egen sygdom:

- Jeg er meget begejstret for den, for den rummer en masse muligheder. Det er ikke kun væskemængden i benet, vi kan måle - vi kan måle mange andre ting: vi kan måle tryk, vi kan måle temperatur, vi kan måle iltindhold, vi kan måle en række forskellige parametre. Vi får som læger en helt anden indsigt i patienternes behandling, end vi har fået før, lyder det fra professor Michael Hasekam.

Se mere om, hvordan de intelligente strømper kan hjælpe hospitalspatienter i videoen øverst på siden.