Hiv-fobi skal aflives

Opgør mod myter om smitte

Sygdommen hiv har et ry, der er til at tage fejl af. Sygdommen er en dødsdom i sig selv, men hvordan den smitter, ved kun hver anden dansker.

Den 1. december er den internationale AIDS-dag. Nissehuerne er skiftet ud med en lille sløjfe. Snakken om julepynt er afløst af snak om hiv og AIDS. Selvom sygdommen har været i landet i over 30 år, så er det stadig ikke alle, der ved, hvordan den smitter. Frygten for, hvordan dødsdommen kan nå én selv, er intakt. Derfor skal hiv-fobien aflives.

Tal fra 2011 viste, at 63 procent af danskerne fejlagtigt tror, at hiv kan smitte gennem spyt. I år er tallet nede på 55 procent. Men det er stadig ikke godt nok.

- Der er stadig lang vej fra 55 procent og så til, at folk slet ikke frygter denne smittevej, så der er stadig nok at arbejde med, siger overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Skejby Sygehus og formand for Aids-Fondet, Lars Østergaard, til P4 Østjylland.

Smittede bliver udstødt

Unødig angst for sygdomsbærere har ofte den konsekvens, at folk ikke vil omgås dem, og de bliver udstødt.

- Er der noget, som hiv-smittede ikke har brug for, så er det, at folk tager afstand til dem. Det betyder, at mange lever hemmeligt med sygdommen, og det kan få store psykiske konsekvenser for dem, siger Lars Østergaard til P4 Østjylland.