Historien om bierne, blomsterne og æggene: Forening værner om vilde bier

Selvom det er små dyr, så har det store konsekvenser, når der bliver færre bier i naturen. Derfor uddeler Økologisk Landsforening blomsterfrø ud lørdag

01:38

Foto: Gitte Kjærbøl - Ritzau Scanpix

Hvis du kan lide gode æg, så skal du til at plante blomster i haven eller altankassen.

De fleste vil nok tænke, hvad pokker har æg med bier at gøre. Men bierne har en stor betydning for mange ting – blandt andet også kvaliteten af æg.

- Hvis du vil have et godt æg, så er du nødt til at give hønen gode livsbetingelser. Det er, at den har en god natur at færdes i, og god natur, det er der, bien har været og bestøve, siger Kim Quist, der er økologisk landmand på Topkærgaard i Aarhus. 

Læs også Lokal biavler håber på pesticid-forbud: Bierne har fået det dårligere

Bierne har stor betydning for det hønsene kan finde og spise udenfor. For eksempel også, hvor mange æbler, der kommer på et æbletræ.

Men mange biarter har det svært, og der bliver færre og færre af dem.

- De vilde bier er trængte. Insekter i det hele taget er gået voldsomt tilbage i løbet af de sidste 30 år, siger Julie Rohde, der er projektleder i Økologisk Landsforening. 

Læs også Bistad sætter honningbier ud: Det er vigtigt, at vi har dem

For at sætte fokus på det, står Økologisk Landsforening bag en kampagne ”Mad til bierne”, hvor der lørdag blandt andet blev uddelt gratis blomsterfrø i Netto.

Problemet er nemlig, at bierne mangler blomster. Både på landsbrugsmarkerne, og hjemme i villahaverne.

- Der er en rigtig god idé, hvis man kan prøve at begrænse, hvor ofte man slår sin græsplæne. På en parcelhusgræsplæne, der bliver slået jævnligt, er der ikke ret meget at komme efter for bierne, siger Julie Rohde. 

Lørdag delte Netto disse gratis blomsterfrø ud til kunderne.

Men for at bierne har det rigtig godt, skal haven også blomstre.

- En af de vigtigste ting er, at der er et bredt udvalg af forskellige blomster, siger Julie Rohde.

200 økologiske landmænd er med i projektet. De laver blomsterstriber på marken, som skal fungerer som et spisekammer til den vilde bi.

Håbet er flere vilde bier, som har stor betydning for mange ting. Blandt andet hønsenes æg.