Grise og lamaer venter på dit udtjente juletræ

Om et øjeblik er det jul. Og før vi ved af det, er den ovre igen. Flere steder i Østjylland kan dit udtjente juletræ fortsat gøre gavn

Når julen er slut, og træet skal ud, kan både grise, lamaer og Randers Havn få gavn af det. Arkivfoto.

Der er kun tre dage til juleaften. En aften hvor juletræet er centrum for pynt, dans og julegaver. Men når det hele er slut, og træet drysser mere, end det pynter, skal det ud. Og hvorfor så ikke lade andre få gavn af det?

Læs også Det kribler og krabler: 25.000 gæster gemmer sig måske i dit juletræ

Flere steder i Østjylland kan du aflevere dit udtjente juletræ.

Glade julegrise

Den 28. december kan de økologiske grise på Mollerup Storgård i Silkeborg se frem til en forsinket julegave.

Gårdejer, Jesper Bay Nielsen, har nemlig inviteret til æbleskiver og julegløgg, og håber på at folk vil tage deres gamle juletræ med.

- Sidste år gav vi vores eget juletræ til grisene, og de var vilde med det. De spiser nålene og puffer rundt på træet. Det er grisenes naturlige adfærd, men her i vinteren, hvor der hverken er jord eller græs, de kan gå og snuse i, er juletræer et rigtig godt alternativ, siger Jesper Bay Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Grisene på Mollerup Storgård både spiser og leger med de udtjente juletræer. Arkivfoto.

Gæster, der kommer for at aflevere deres juletræ, får ved samme lejlighed mulighed for at se gården og møde grisene. Jesper Bay Nielsen håber på at kunne indsamle mellem 30 og 40 juletræer. De vil blive givet til grisene henover årets første måneder.

Det hele foregår den 28. december klokken 12-15 på Bjaruphøjvej 7, 8600 Silkeborg.

Sultne terapi-lamaer

Det er ikke kun grise, der er vilde med juletræer. Også lamaerne hos Ebeltoft Lamaer kan ikke få nok af de sprøde nåle og grene.

- Lamaerne kan rigtig godt lide juletræer. De elsker smagen og spiser næsten det hele – og så leger de også med dem, siger Beate Regnery, der er indehaver af Ebeltoft Lamaer nær Dråby.

01:15

VIDEO: Se her, hvordan det så ud, da Beate Regnerys lamaer fik serveret udtjente juletræer sidste år

Luk video

Beate Regnery har også de seneste år inviteret folk til at aflevere deres juletræer, når de ikke skal pynte hjemme i stuen længere. Også juletræsproducenter har afleveret rester, der ikke er blevet solgt. Sidste år modtog lamaerne 134 juletræer.

- Jeg havde slet ikke forventet så mange. Før i tiden har vi måske fået 14 juletræer, så lamaerne var meget glade, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Mums: Lamaer guffer udtjente juletræer i sig

Til hverdag bliver lamaerne brugt til terapi, da dyrene har en afslappende og beroligende effekt på blandt andet personer med psykiske – og sociale lidelser.

Juletræerne kan afleveres på Dråby Strandvej 5, 8400 Ebeltoft. Hvis ikke Beate Regnery er hjemme, kan det stilles i indkørslen.

Kystsikring i Randers

I Randers Havn har man også de seneste år taget imod udtjente juletræer. Her bliver de dog hverken leget med eller spist. I stedet bliver de samlet i bundter af fem til seks juletræer, der snøres sammen, så kviste og træer samlet fylder tre meter i længden.

Juletræerne bruges som kystsikring ved Randers Havn. Arkivfoto.

- Bundterne fungerer som en slags kystsikring. De bliver lagt mellem to rækker af stolper i fjorden, og sørger for at mængden af jord, der skylles ud i fjorden bliver mindsket. På den måde slipper vi i højere grad for at rense op for at opretholde dybden, siger Per Møller, der er havneassistent i Randers Havn.

Læs også Træt af træet? Aflevér det på Randers Havn

Sidste år modtog havnen cirka 2500 træer fra både privatpersoner og juletræsproducenter. Samlet set blev der bundet 25.000 juletræer til kystsikringen. Får havnen ikke nok træer, skal de selv i skoven og fælde.

Juletræerne kan afleveres på pladsen ved Tolbodgade 13, 8930 Randers NØ fra den 27 december til den 31. januar 2018. Læs mere på randers.dk.