Giver falsk tryghed

Helbredsundersøgelser på arbejdspladser kan give unødige bekymringer og fejlmedicinering

Genrefoto.

Mange arbejdspladser tilbyder de ansatte helbredsundersøgelser - men det kan i værste tilfælde være vejen til unødige bekymringer og fejlmedicinering.

Det mener man på de arbejdsmedicinske klinikker i Region Midtjylland.

- De gør for meget skade til, at det er en aktivitet, man kan tilråde. Det giver falsk tryghed, det sygeliggør folk og gør, at folk muligvis bliver sat i overflødig behandling, siger ledende overlæge Kurt Rasmussen fra klinikken i Herning til DR Østjylland.

- Det svarer til, at en mekaniker løfter motorhjelmen og siger, at det ser da meget fint ud og slår hjelmen ned igen. Det er den samme sikkerhed, man får. Det er fake. Det er det, der er pointen, tilføjer han.

Opbakning i Aarhus
På Arbejdsmedicinsk Klinik i Aarhus er der opbakning.

- Jeg vil ikke umiddelbart anbefale, at man siger ja tak til sådan et tjek. Hvis man er bekymret for sit helbred, vil jeg primært anbefale, at man går til sin praktiserende læge.
 
Sundhedsundersøgelserne betyder blandt andet, at man sætter en masse mennesker, der er raske, i behandling, og at man ikke er sikker på, at der er nogen helbredsmæssig gevinst i det, siger overlæge Poul Frost.

Ved en generel helbredsundersøgelse eller sundhedssamtale på jobbet får medarbejderne typisk tjekket blodtrykket og kolesteroltallet og taget blodprøver, og ledende overlæge Kurt Rasmussen er stødt på uheldige eksempler.

Blandt andre en kvinde, som fik at vide ved et jobsundhedstjek, at blodprocenten var lav, og at hun derfor skulle spise jern.

- Det er et forkert og et farligt råd. Det kan jo være, at blodprocenten er lav på grund af en blodsygdom, cancer eller en anden alvorlig sygdom. Derfor er vi kritiske over for denne her aktivitet, siger Kurt Rasmussen.
 
Kilde: DR Østjylland