Gartnere fyret for nej til kirkehandlinger

Ebeltoft Kirke skal betale en halv million kroner efter uberettiget fyring af gartnere

Ebeltoft Kirke skal betale en halv million kroner efter uberettiget fyring af gartnere, der skulle arbejde som kirketjenere, skriver Nyhedsbrevet 3F.

Modtagelse af kister, placering af blomster til begravelser og ansvar for altervin til gudstjenester. Det var noget af det arbejde, som lederen af kirkegårdene i Ebeltoft, Dråby og Handrup på Djursland ville sætte to kvindelige gartnere til at lave.

De to faglærte gartnere ville dog fortsætte deres normale arbejde med at luge ukrudt, beskære planter og dække grave. Der var gartnerarbejde nok, og de ønskede ikke at arbejde på et helt andet fagområde som kirketjenere.

Menighedsrådet fyrede efterfølgende de to gartnere, som havde arbejdet på kirkegårdene i henholdsvis fem og syv år. Begrundelsen var, at de havde sagt nej til at "udføre kirketjenerarbejde".

Der stod intet i gartnernes ansættelseskontrakter om, at de skulle udføre kirkelige handlinger. Derfor rejste 3F en faglig sag for de to medlemmer.

Sagen endte for nylig med, at Ebeltoft Kirke skal betale i alt en halv million kroner til gartnerne, som er fritstillet i opsigelsesperioden.

Formanden for menighedsrådet i Ebeltoft, Per Norup Koch, afviser at forklare fyresedlerne.

- Det vil jeg ikke uddybe. Der er tale om personsager, siger han.