Fuld fart på babyambulancen

Speciel ambulance bliver stadig mere efterspurgt

Babyambulancen rykkede ud 339 gange i fjor. Foto: Tonny Foghmar

Babyambulancen i Region Midtjylland bliver stadig mere populær og er hvert år med til at sikre professionel behandling for adskillige nyfødte og helt små børn.

I 2010 rykkede den ud 339 gange, hvilket er noget mere end i 2009, hvor der var bud efter den 267 gange. Stigningen skyldes især flere transporter med let til moderat syge børn, mens antallet af transporter med svært syge børn i respirator har ligget konstant siden ordningens start.

Hvis et nyfødt barn har behov for en mere avanceret behandling, end det lokale hospital kan give, så ringer personalet efter Region Midtjyllands neonatale transportordning. Transportordningen sender et transporthold ud, der typisk består af en speciallæge og en neonatal-sygeplejerske fra Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Den neonatale transportordning råder over en specialindrettet babyambulance, som i Hinnerup står klar til at rykke ud til Skejby for at hente transportholdet. Herefter er babyambulancen klar til at køre ud for at starte behandlingen og overflytte barnet.

Til Randers, Aarhus og Viborg
96 børn blev kørt til neonatalafdelingerne i Randers og Viborg, mens 105 blev transporteret til Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

De øvrige børn blev kørt til en række andre hospitaler, hvoraf de fleste (32 børn) blev kørt til Odense Universitetshospital på mistanke om, at de havde behov for operation for en sygdom i mave eller tarm.

Derudover blev 89 børn blev kørt med babyambulancen den anden vej - fra et universitetshospital til en neonatalafdeling på et regionshospital - efter at have fået det bedre.

- Den væsentligste fordel ved babyambulancen er, at vi får stabiliseret barnet, og at vi allerede inden transporten indleder den behandling, barnet ville have fået, hvis det lå på Aarhus Universitetshospital, siger overlæge ph.d. Henrik Vendelbo Nielsen, der leder den neonatale transportordning i Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Er der mistanke om, at barnet kan få vejrtræknings-problemer under transporten, vælger transportholdet at lægge barnet i respirator inden køreturen, for det kan være en både vanskelig og risikabel opgave at føre et rør gennem struben og ned i luftrøret (intubere) på den nyfødte i transportkuvøse i en kørende ambulance.