Forsker skyder borgmestres løn-snak ned

Timingen er dårlig, vurderer Roger Buch, som afviser, at borgmestrene ikke har fået lønstigninger i mange år

02:44

1 af 2

- Borgmesterenes løn er ikke fulgt med udviklingen i samfundet i forhold til 1994.

Sådan lød et af argumenterne fra borgmester i Odder Kommune, Uffe Jensen (V), da han i dag stillede sig frem i TV 2 | ØSTJYLLAND og slog på tromme for, at borgmestrenes lønniveau bliver reguleret.

Men står det nu så slemt til med borgmesterlønningerne, at de har et efterslæb på 22 år?

Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole mener ikke, at den påstand er helt rigtig. Borgmestrenes løn er nemlig løbende steget efter samme aftale, som de øvrige tjenestemænd i Danmark er ansat under.

Se hvad din borgmester får i løn

Der har været lønstigninger

Ifølge forskeren er borgmestrenes løn steget med omkring 50 procent siden 1994:

- Det de kan brokke sig over, er, at der er nogen der tjener mere end dem, siger Roger Buch.

Debatten om borgmesterlønninger er rejst efter, at der i sidste uge sivede rygter ud om, at en vederlagskommission foreslår lønstigninger på 30 procent til landets borgmestre.

Det kan dog blive svært for borgmestrene - også de østjyske - at få omsat deres ønske til kroner og ører. Kommissionen kigger nemlig på løn til alle politikere. I den forbindelse har flere partiet i Folketinget bakket ud og sagt nej til lønstigning.

- Borgmestrene har helt klart et bedre argument end folketingsmedlemmerne. Det er jo et langt større ansvar at være borgmester, siger Roger Buch.

Netop det faktum, at snakken om løn blander alle typer politikere sammen, kan gøre borgmestrenes mission svær, vurderer han.

Borgmestre vil have mere i løn: Vi har haltet efter i 20 år

Dårlig timing

Hvis borgmestrene skulle have de optimale chancer for at få et lønkrav igennem, skulle de have været mere på mærkerne efter kommunalreformen i 2007.

Ifølge kommunalforsker Roger Buch blev der dengang en del frie midler til rådighed efter, at 175 kommuner blev nedlagt. Midler, som allerede har sørget for lønstigninger til borgmestre, som gik fra at sidde i en lille kommune til en stor kommune.

Forklaringen er, at borgmestre i dag bliver lønnet efter, hvor mange indbyggere der bor i kommunen.

- Det har givet en del borgmestre en lønstigning på omkring 100.000 kroner, siger Roger Buch.

Du kan høre hele interviewet med Roger Buch og hans vurdering af borgmestrenes chancer for at få mere i løn i videoen øverst i artiklen.