Flove over at stemme DF?

Det er plausibelt, at vælgere, der stemmer DF, ikke vil indrømme det, mener aarhusiansk forsker

Det er sandsynligt, at folk, der agter at stemme på Dansk Folkeparti, er flove over det og derfor undlader at sige det, når de bliver spurgt af et analyseinstitut.

Sådan lyder vurderingen fra Rune Stubager, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet, om flere institutters fejlskøn af Dansk Folkepartis valgresultat.

I målinger op til folketingsvalget lå Dansk Folkeparti væsentligt under det, der endte med at blive valgresultatet. Både Voxmeter og Megafon siger, at de er blevet snydt af, at folk ikke vil indrømme, at de stemmer DF.

Se: DF'er: Vi skal nok i regering

- Jeg synes, det lyder som en rimelig ædruelig forklaring. Jeg har ikke grundlag for at sige, det er forkert, for de laver væsentligt flere målinger, end jeg gør, siger Rune Stubager.

Han fortæller, at der tidligere har været problemer med forudsigelserne om Dansk Folkeparti. Det har dog været med i vurderingerne, at folk ikke ville indrømme, at de stemmer på Dansk Folkeparti.

- Jeg troede sådan set, at problemet var overstået, og det havde de også selv troet, siger de. Men det har så åbenbart ikke været tilfældet.

Se: Oversigt: Her er DF størst

- Der er kommet nogle vælgere til, som ikke plejer at stemme Dansk Folkeparti. Og de har åbenbart sværere ved at indrømme det, end dem der plejer at stemme på DF, siger Rune Stubager.

Dansk Folkeparti endte med at få 21,1 procent af stemmerne. Det svarer til 37 mandater, og dermed er partiet det største i blå blok.

Et vægtet gennemsnit af meningsmålinger fra flere institutter viste dagen før valgdagen, at partiet ville få 17,7 procent.