Firma diskriminerede transkønnet

Vikarbureau fra Ryomgård dømt i Retten i Aarhus

En transkønnet kvinde har torsdag fået rettens ord for, at et vikarbureaus begrundelse for at fyre hende var diskrimination.

Retten i Aarhus dømmer firmaet Jysk Mandskabsservice fra Ryomgård til at betale 30.000 kroner for at fyre hende med den begrundelse, at hun er transkønnet, skriver Fagbladet 3F.

Transkønnet eller transperson er betegnelser om personer, hvis kønsidentitet eller kønsudtryk ikke stemmer overens med det køn, de blev tildelt ved fødslen.

Fyringen af kvinden fandt sted i 2012, da hun via vikarbureauet blev sendt ud for at udføre lagerarbejde for virksomheden.

Efter den første dag var arbejdsgiveren tilfreds med indsatsen, men bad hende om at "skrue ned for sin femininitet". Dagen efter blev hun fyret med begrundelsen, at man "ikke ønskede en som hende ansat."

Kvindens advokat, Rune Asmussen, forklarer, at meget af sagen handlede om, hvorvidt kvinden var beskyttet af lovgivningen, når hun ikke havde fået foretaget en kønsskifteoperation.

- Dommen er historisk, fordi den slår fast, at du både som transseksuel (transkønnet, red.) og transvestit er omfattet af direktivet omkring diskriminering på baggrund af køn, siger Rune Asmussen til fagbladet 3F.

- Det vil sige, at du ikke behøver at have fået foretaget en kønsskifteoperation for at være beskyttet af direktivet, forklarer advokaten.

Dermed har Danmark fået sin første dom i en sag om trans-diskrimination. Det vækker jubel hos formanden for LGBT, Søren Laursen.

- Som forperson for LGBT Danmark glæder jeg mig over afgørelsen. Jeg var selv involveret gennem hele forløbet og har derfor på nært hold oplevet frustrationen, ventetiden, usikkerheden og til sidst glæden ved at få ret, siger han ifølge Fagbladet 3F.

COVID-19 corona test forum horsens

Se tallene: Så mange nye er smittede i din kommune

20201022-113118-L-1920x1277we

play Ny rapport fokuserer på unges liv under corona: Trivsel og social kontakt er under pres

20081220-171759-5_15mb.jpg

Kongehuset svigter Aarhus til jul

Agnethe Baake fra Aarhus besøger Den Gamle By, som fra tirsdag viser julen og dens traditioner

play Julen får ekstra stor betydning i år: - I krisetider rykker man tættere sammen

40_percent

play Kommune importerer grøn energi: - Vi har ikke plads til solceller

Ældre corona plejehjem

Plejehjemssmitte sender kommune til tops på corona-incidensliste