Fejl i folkeskolens afgangsprøve

Elever fra Århus-forstaden Åbyhøj har opdaget en fejl i Folkeskolens Afgangsprøve.

Facitlisten til geografiprøven i folkeskolens afgangsprøve indeholder en fejl. Det betyder, at nogle elever skal have en enten højere eller lavere karakter, når fejlen er rettet. Det skriver jp.dk.

Fejlen sniger sig ind i svaret til prøvens spørgsmål fire, hvor eleverne på baggrund af en tabel med indbyggertal skal svare på, om indbyggertallet i Århus faldt fra 1970 til 1981.

Af tallene i tabellen fremgår det, at indbyggertallet faldt, men ikke desto mindre er svaret i facitlisten det modsatte. Idet en stor del af prøverne er foretaget digitalt, modtog eleverne allerede ved prøvens afslutning en karakter.

Den karakter kan nu blive enten højere eller lavere efter tilretningen, der endnu ikke er koordineret fra Skolestyrelsen.

Der er med andre ord endnu ikke truffet beslutning om, hvornår og hvordan der uddeles nye karakterer.

Fejlen blev opdaget af blandt andre Pernille Skou Andersen og Allan Alvand fra 9. årgang på Gammelgaardsskolen i Åbyhøj ved Århus.

- Vi fik ikke vores karakter med det samme, da vi udfyldte opgaven skriftligt og ikke på computer, som man gør på nogle skoler. Så vi var selvfølgelig interesseret i, hvad vi fik i karakter, og derfor gik vi ind på Skolestyrelsens hjemmeside for at se facitlisten, siger Pernille Skou Andersen, der er elevrådsrepræsentant på skolen.

Hun havde skrevet sine svar ned med det formål at tjekke dem op mod facitlisten efter prøven.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at netop afgangsprøven er i orden. En fejl i en enkelt opgave kan for nogle være afgørende for, om man dumper, og for andre, om man får 10 eller 12 i karakter, siger Pernille Skou Andersentil jp.dk.

Skolestyrelsen bekræfter på sin hjemmeside fejlens tilstedeværelse, men oplyser, at ikke alle facitlister til landets skoler er behæftet med fejl. Der er således elever, der er blevet korrekt bedømt, mens andre er bedømt på et forkert grundlag.

Skolestyrelsen er i øjeblikket i gang med at gennemgå samtlige facitlister for at konstatere, om prøverne skulle indeholde andre fejl.