Får iPads for ikke at ryge

Efterskole belønner elever for at kvitte smøgerne

En efterskole i Bryrup ved Horsens tyer til nye metoder for at få skolens elever til at holde op med at ryge.

Hvis du lader vær med at ryge, eller hvis du stopper med ryge, så kan du få en iPad. Det er noget af en gulerod, som eleverne på Lystruphave Efterskole i Bryrup har fået for at kvitte ligkistesømmene.

Skolen har lavet den her konkurrence, som altså går ud på at få de unge til at stoppe med at ryge. Til gengæld deltager de i en månedlig lodtrækning om en iPad.

Inden konkurrencen gik i gang, offentliggjorde skolen en liste over deltagerne. Her var fire ud af skolens 71 elever ikke på, fordi de var blevet spottet med en cigaret.

Men alligevel blev alle nulstillet inden start. Én iPad er blevet udloddet, og en ny måned er i gang.

- Det var, som om de ikke rigtig troede, at der virkelig var en gevinst. Jeg er også overrasket over, at nogle meldte sig selv, men de ved jo godt, at andre ved, at de har røget, og derfor kan de ikke bære at vinde. Nu er det spændende, hvordan det går næste gang. Jeg tror bestemt ikke, at motivationen er mindre nu, siger forstander, Niels Martin Sørensen til mja.dk.

Ny lov

Det nye tiltag skyldes, at folketinget vedtog en lov i 2012, som forbyder rygning på efterskoler.

- Mange skoler tolker denne lov således, at eleverne ikke må ryge på skolens grund, men at skolen ikke blander sig, hvis det foregår andre steder. På Lystruphave Efterskole har vi ikke lyst til at lukke rygerne ud i skoven, eller foran naboen. Vi tænker egentlig, at lovens intention er, at unge ikke skal ryge. Derfor forsøger vi via oplysning, kontrakter, samarbejde med elever, forældre og lærere og med en lille konkurrence, at give denne intention kød og blod, siger Niels Martin Sørensen til mja.dk.