Færre kvinder skal føde for tidligt - nyt projekt sat i verden

For tidlig fødsel er den hyppigste dødsårsag blandt spædbørn på verdensplan

For tidlig fødsel er en alvorlig tilstand for parret og den familie, det rammer. Foto: Erik Refner - Scanpix / Ritzau

4000 spædbørn bliver hvert år født for tidligt i Danmark. Omkring 200 af dem vejer under ét kilo, når de kommer til verden, og det medfører en markant risiko for komplikationer, hjerneskade eller død.

Den statistik vil forskere fra Aarhus og Randers nu prøve at gøre noget ved.

Det sker i form af et projekt, der skal kunne udpege kvinder i risikozonen, inden de overhovedet bliver gravide.

Metoden er baseret på en ultralydsscanning, hvor man måler hårdheden af livmoderhalsen.

Der er meget vundet ved på forhånd at kende risikoen, så man kan sætte tidligt ind med forebyggende tiltag, siger Christine Rohr Thomsen.

Idéen er, at man på den måde kan forudsige mulige fødselskomplikationer og planlægge et bedre fødselsforløb.

- For tidlig fødsel er en alvorlig tilstand for parret og den familie, det rammer. Flere måneder er meget længe at være indlagt, siger Christine Rohr Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- En svag livmoderhals er en af årsagerne til for tidlig fødsel, og i dag har vi ikke nogen metode til at måle hårdheden af livmoderhalsen.

Christine Rohr Thomsen er ph.d.-studerende og læge fra afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Regionshospitalet Randers.

Ifølge forskerne i det nye projekt er der meget stor forskel på hårdheden af kvinders livmoderhals. Nogle kvinders livmoderhals 'kan være blød som budding', mens andres er 'hård som granit'.

Læs også Flere og flere kvinder vil føde hjemme

I dag måler læger og jordemødre hårdheden af livmoderhalsen med fingrene. Men det giver ikke et særligt præcist billede af hårdheden og er en svær teknik at benytte som screening.

- Målet er, at vi kan finde en metode, der både er pålidelig og patientvenlig. Vi vil gerne sætte ind, inden vi står i den situation, hvor livmoderen er helt væk, siger Christine Rohr Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er forskere fra Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Randers og Institut for Ingeniørvidenskab, der står bag det nye forskningsprojekt.

Det er ikke ny viden, at hårdheden af livmoderhalsen har stor betydning for risikoen for at føde for tidligt. Det fandt forskere ud af tilbage i 1980’erne.