Færre elever ryger i Skanderborg

Nye tiltag har hjulpet på folkeskoleelevernes vaner

Det er lykkedes Skanderborg Kommune næsten at halvere antallet af rygere i niende klasse sammenlignet med 2012, viser en ny undersøgelse.

Halveringen sker efter Skanderborg har lavet en række tiltag, som nu ser ud til at virke.

- Vi har arbejdet meget med social pejling. I femte klasserne har vi fx indraget både forældre og elever meget i samtaler omkring rygning, siger SSP-Kordinator ved Skanderborg Kommune Benny Husted til tv2oj.dk.

Antallet af unge, der ryger i niende klasse er på kun 2,6 procent. I 2012 var det samme tal på 4 procent.

Forældre skal inddrages

Forældrene er en stor del af succesen i Skanderborg. Hvor kommunen har gjort meget for at samle forældrene i fælleskab.

- Det handler meget om forældrene. De skal føle, at de andre forældre også mener det samme som de gør, siger Benny Husted.

Det er ikke kun rygningen, der er faldet blandt folkeskoleeleverne i kommunen. Undersøgelsen viser også at de unge drikker mindre. I 2012 havde 29 procent af eleverne i niende klasse været fulde inden for den seneste måned. Nu er det tal nede på 26 procent.

Horsens-elever har droppet cigaretterne

Overgangen til ungdomsuddannelser er problematisk

Selvom undersøgelsen viser gode takter for kommunens folkeskoleelever, er der anderledes grund til bekymring, når eleverne skifter tilværelsen som folkeskoleelev ud med en ungdomsuddannelse.

Undersøgelsen viser nemlig at de eleverne på ungdomsuddannelserne i Skanderborg drikker mere og oftere end landsgennemsnittet. Ligesom andelen af elever, der har røget hash, stiger markant fra niende klasse til første år på ungdomsuddannelserne.