Er sæler vilde med havmøller?

Satellitsendere på sæler i Kattegat

Satellitsenderne monteres på sælernes hoveder. Efter 8-10 måneder falder senderne af, når sælerne skifter pels. Foto: Rune Dietz / TV2OJ

Satellitsendere monteret på 11 spættede sæler skal nu give svar på, hvilken betydning den nye havmøllepark ved Anholt har for sælerne.

Ved hjælp af senderne skal sælerne fortælle forskere fra Aarhus Universitet, hvad de synes om den nyetablerede havmøllepark i Kattegat.

Forskerne vil undersøge, om sælerne bliver tiltrukket af de store havvindmøller eller søger væk fra dem, skriver Aarhus Universitet. Projektet var i 8 til 10 måneder.

- Man kan godt sige, at sælerne nu er ansat hos os og arbejder gratis de næste 10 måneder, siger lederen af det aarhusianske projekt, professor Rune Dietz fra Aarhus Universitet.

Kan skabe kunstige rev

Rune Dietz og hans kolleger har tidligere analyseret data fra Rødsand Havmøllepark syd for Lolland. Analysen viser, at sælerne ikke skræmmes væk af havvindmøllerne, men svømmer lige igennem vindmølleparkerne.

- Det, vi gerne vil vide, er, om der er forskel på hvordan sælerne bruger de danske havmølleparker, i forhold til hvad nye tyske og hollandske undersøgelser viser. Vi forventer at se nogle af de samme mønstre, men også at der vil være variation. Man kan ikke bare tage viden fra ét område og overføre til et andet, fortæller Rune Dietz.

Ifølge ham kan havmøllerne mellem Djursland og Anholt i bedste fald give sælerne et slags kunstigt rev, sådan som det fx kendes fra skibsvrag. De kunstige rev betyder, at der kommer en øget begroning og dermed er et sted, fisk kan skjule sig. Dette tiltrækker flere fisk, og dermed er der gode fødemuligheder for sæler.

De nye satellitsendere limes på sælens pels på hovedet. Når sælen skifter pels sidst på sommeren, falder senderen af.