Er der liv i Rummet?

Aarhusianske forskere skal lede efter "Jord 2"

02:03

1 af 2

Forskere fra Aarhus Universitet skal nu være med til at finde ud af, om der er liv andre steder i universet.

I de seneste 20 år har astronomer verden over fundet og undersøgt over 1.000 planeter omkring andre stjerner end Solen.

Astronomerne mangler dog stadig at finde en planet, der ligner vores egen. Kombinationen af den rette størrelse, temperatur og afstand til den nærmeste stjerne har vist sig at være svær at lokalisere udenfor vores eget solsystem.

I håb om at finde en planet magen til Jorden - en såkaldt "Jord 2" - skal forskere fra Aarhus Universitet i de kommende år være med til at bygge en satellit, der skal være med i eftersøgningen.

Se: Klar til Mars og Merkur

- Vi ved allerede nu, at der findes milliarder af planeter som Jorden. På mange af dem er forholdene for, at liv kan eksistere, til stede. Om der er liv på dem, ved vi ikke endnu. Men det håber vi at finde ud af, siger lektor Torben Arentoft fra Aarhus Universitet i et direkte interview på TV 2 | ØSTJYLLAND.

Den såkaldte PLATO-satellit skal opsendes i 2024. Den vil frem til 2030 lede efter steder, hvor der er chance for, at der kan være liv.

- I første omgang skal vi finde de planeter, hvor liv kan eksistere. Hvor forholdene minder om forholdene her på Jorden. Når det er gjort, kan vi bruge nogle store teleskoper her på Jorden til at undersøge atmosfæren på planeterne. Det vil fortælle os, om der kan være liv på nogle af dem.

Se hele interviewet med Torben Arentoft i videoen øverst på siden.